30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bange for at gå på gaden

De lever under dronernes luftrum

Bange for at gå på gaden

Folk er bange for at tage på markedet, for at gå i skole og have et socialt liv, fordi de frygter at en drone pludselig vil angribe, fortæller en af forskerne bag drone-rapporten “Living Under Drones”.

Droner flyver, børn dør, står der på skiltene fra en protest mod droner i Pakistan i sidste måned. I flere områder i Pakistan kredser amerikanske droner i luften 24 timer i døgnet.
FOTO: Saad Khan Durrani
1 af 1

- Vi fik forfærdelige fortællinger fra mennesker, der havde mistet deres kære, havde været øjenvidner til droneangreb eller selv var blevet såret i droneangreb.

Professor James Cavallaro har to gange været i Pakistan for at interviewe pakistanerne om, hvordan det er at leve i et område, hvor USA's droner kredser rundt i luftrummet 24 timer i døgnet og leve konstant frygt for, hvor og hvornår det næste missil slår ned. 

Han er direktør for studier for menneskerettigheder og konfliktløsning ved Stanford Universitet. Han er med i den forskergruppe som netop har udgivet en 147 lang rapport "Living Under Drones" som to gange har besøgt Pakistan for at indhente vidneudsagn om USA's droneangreb i landet.

Forskerne har interviewet i alt 130 civile pakistanere om droneangrebene.

- Det mest chokerende var de psykologiske og sociale konsekvenser for hele familier og samfund. De kan ikke gemme sig nogen steder. Folk lever i konstant frygt. De er bange for at tage på markedet, for at gå i skole, have et socialt liv og mødes i deres beslutningstagende forsamlinger, fordi de frygter at tiltrække sig opmærksomhed fra en drone, der pludselig vil angribe, fortæller James Cavallaro til Arbejderen.

Dronerne nøjes ikke med at sprede død og lemlæstelse. Rapporten sætter fokus på de store sociale og økonomiske konsekvenser, som dronerne har for hele samfund i Pakistan.

Redningsarbejdere tør ikke komme sårede til hjælp

Når USA's militær slår til med sine droner nøjes man ikke med en enkelt missilangreb. Der findes flere tilfælde af såkaldte "double tap" angreb, hvor dronerne vender tilbage efter det første angreb og affyrer flere missiler, der dræber civile der kommer for at hente deres døde familiemedlemmer og venner og hjælpearbejdere, der plejer de sårede.

Den 6. juli 2012 blev tre lokale og flere stammefolk dræbt og flere andre såret, da de var igang med redningsarbejde ovenpå et droneangreb, fordi dronen vendte tilbage og angreb igen. Droneangrebene får folk til at ændre adfærd.

- Flere af de interviewede fortæller os, at almindelige mennesker og endda redningsarbejdere og humanitære organisationer ikke tør komme ofre for droneangreb til undsætning, fordi de frygter et angreb nummer to fra dronerne, fortæller James Cavallaro.

En humanitær organisation, der arbejder i området har besluttet ikke at nærme sig områder, der har været udsat for droneangreb de næste seks timer fra angrebet har været udført.

- Den humanitære folkeret slår fast, at redningsarbejdere skal beskyttes mod angreb, og internationale eksperter advarer mod at angreb på hjælpearbejdere, læger og sårede er en krigsforbrydelse.

Dronerne betyder også økonomisk ruin for et helt samfund: Lokale er blevet hjemløse, fordi deres hus er blevet bombet af en drone, eller fordi de har mistet deres arbejde eller de lever i fattigdom på grund af store udgifter til medicin, fordi de er blevet såret af et droneangreb.

Han håber på, at rapporten kan være med til at sætte fokus på dronernes konsekvenser:

- Stemmerne fra de mennesker, der lever under dronerne er stort set fraværende i den offentlige debat i vesten. Jeg håber at vores rapport kan være med til at rejse en debat om brugen af droner.

Droner gør ikke verden mere sikker

USA begrunder sin brug af droner med sin kamp mod terror, der skal gøre USA og verden til et mere sikkert sted.

Den forklaring sætter forskeren spørgsmålstegn ved:

- For mange pakistanere i de afsidesliggende områder er dronerne det eneste de kender til USA. Tidligere på året viste en undersøgelse, at 74 procent af alle pakistanere betrager USA som en fjende.

Dronerne får kun ram på et meget lille antal højtstående terrorister.

- Antallet af højtstående terrorister, som dronerne får ram på er ekstremt lavt i forhold til det samlede antal dræbte. Flere kilder peger på at det blot er to procent højtstående terrorister, som dronerne rammer. Hertil kommer, at USA's droneangreb har ført til yderligere rekruttering blandt voldlige oprørsgrupper. Det er som om dronerne har afløst Guantano-basen som rekrutteringsværktøj for militante.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. nov. 2012 - 12:41   12. nov. 2012 - 12:45

droner

ml@arbejderen.dk
Dronekrigens ofre

Sadaullah Wazir, teenager, tidligere studerende, fra landsbyen Machi Khel i Mir Ali i Nordwaziristan.

  • Blev alvorlig såret af et droneangreb i september 2009 mod hans bedstefars hus.
  • Nu har han sendt en klage til FN's Menneskeretsråd.
  • Før droneangrebene begyndte havde jeg et godt liv. Jeg gik i skole. Det gør jeg ikke mere. Dengang troede jeg, at jeg skulle være læge.
  • To missiler blev affyret mod vores hjem og tre mennesker døde. Min fætter og jeg blev såret. Vi hørte overhovedet ikke missilet, men pludselig var det der. Det sidste jeg husker var, at vi lige var blevet færdige med at spise, og var gået igang med at bede. Vi drak te… og så kom missilerne…
  • Da jeg igen kom til bevidsthed havde jeg en bandage for øjet. Jeg anede ikke, hvad der var sket med mit øje. Jeg kunne kun se på det ene øje.
  • Saduallah Wazir mistede begge sine ben og sit ene øje under droneangrebet.
  • Før droneangrebet var alting godt, og jeg kunne alt muligt. Men nu er jeg ude i stand til at gøre mange ting, og er nødt til at blive indenfor i huset. Indimellem lider jeg af voldsom hovedpine, og hvis jeg går for meget rundt på mine kunstige ben begynder det at gøre ondt.
  • Mit liv er blevet svært. Vi kan ikke sidde mere end to sammen udenfor. Vi er bange for at vi måske vil blive ramt af droner. Vi taler ofte om, at vi ikke skal sidde for mange sammen udenfor, fordi vi er sårbare overfor dronerne.

Waleed Shiraz, 22 år, bachelor i kunst og politik. Har taget flere sprogkurser, før han blev handicappet.

  • Min far sov, og jeg studerede. Da vores hjem blev ramt blev min fars krop revet i stykker og han døde omgående. Jeg lå bevidstløs i fire dage. Nu er jeg handicappet. Mine ben er blevet så tynde og svage, at jeg er ude i stand til at gå. Min ryg er også ødelagt. Tidligere plejede jeg at spille cricket, men det kan jeg ikke længere, for jeg kan ikke løbe.
  • Jeg har to mindre brødre, der begge er arbejdsløse. Jeg har ingen far, og jeg er handicappet. Jeg er fuldstændig ruineret. Mine brødre kan ikke gå i skole, fordi jeg ikke kan forsørge dem, købe bøger til dem og betale for undervisningen. De er hjemme det meste af dagen, og de er meget bevidste om at dronerne svæver over dem. Tilstedeværelsen af dronerne skræmmer dem.
  • Hvis dronerne ikke havde ruineret mig og dræbt min far, og jeg ikke havde mistet førligheden, havde jeg færdiggjort min uddannelse.

Dawood Ishaq, grøntsagshandler i Nordwaziristan, far till fire mindre børn.

  • På vej på arbejde blev bilen udpeget som mål af en drone. Det eneste jeg kan huske, før jeg bliver bevidstløs, er et brag og et lysglimt i bilen. Passagererne på bagsædet brændte op, og bilen brød i brand. Føreren mistede begge sine ben.

Adil Hashmi, far til fire sønner

  • Mit hus blev ødelagt i et droneangreb.
  • En drone ramte mit hjem. Der var ingen hjemme, så ingen blev dræbt.
  • Men jeg blev meget ked af det, for et hus koster cirka én million rupees (cirka 10.600 dollar) og i dag har jeg ikke engang 5000 rupees. Huset var min fars, og jeg har tilbragt hele mit liv i det hus.

Tahir Afzals bror døde i et droneangreb

  • Det var eftermiddag og klokken var cirka to. De var på vej til arbejde i bil. Deres bil blev ramt af en drone. Fire mennesker i bilen døde. Børn der gik på vejen blev også dræbt. Der var masser af droner i luften den dag. Han var min store bror, og jeg savner ham meget.
  • Siden droneangrebene startede er alle meget angste. Dronerne terroriserer vores liv. Vi går går ikke længere på arbejde og i skole, fordi vi er bange for at blive dræbt   i et droneangreb. Droneangreb er brutale. De skal stoppes.

Hisham Abrar's fætter blev dræbt i et droneangreb

  • Når det er klart vejr kan man altid se tre-fire droner. De er i luften døgnet rundt. Når vi ikke kan se dem, kan vi stadig høre dem. Støjen fra dronerne påvirker alle psykisk - kvinder, mænd og børn.

Nasim Rahman

  • Reaktionen på lyden af en drone er som når en bølge af terror ruller henover vores lokalsamfund: Børn og voksne bliver skræmte og skriger af frygt… Vi har ikke længere ro i sindet. Vi har ikke fred. Vi er konstant skræmte. Der kan komme et droneangreb, hvornår det skal være.

Khalid Raheem

  • Kun Gud ved, om dronerne slår til igen eller ej. Men de overvåger os altid. De er altid over os, og du ved aldrig, hvornår de slår til og angriber.  

Dawood Ishaq

  • Alle er skræmte hele tiden. Når vi mødes er vi bange for at, der måske kommer et angreb. Når vi kan høre en drone i luften over os, er vi bange for den måske angriber. Vi er altid bange. Frygter ligger hele tiden i baghovedet på os.

Mohammad Kausar, far til tre

  • Jeg tænker altid på droner. Det er svært at sove. De er som en myg. Selv når du ikke kan se dem, kan du stadig høre dem, og du ved, at de er der.

Faheem Qureshi, teenager

  • Tidligere var jeg sammen med alle vennerne fra landsbyen. Vi plejede at have det sjovt, og sad udenfor til klokken ét om natten. Men nu har alle ændret sig. Alle tager direkte hjem til dem selv om aftenen.

Safdar Dawar, præsident for stammefolkets sammenslutning af journalister

  • Folk afholder sig fra at tage på markedet på grund af dronerne. Når jeg tager til markedet begynder jeg at få den her frygt… Måske er ham, jeg går ved siden af blevet udpeget som mål af en drone. Når jeg går på gaden tænker jeg over, om bilen foran mig eller bag mig måske er udpeget som mål.
  • Selv når vi beder i moskeerne, frygter vi at en af de andre personer, som står i nærheden måske er et eftersøgt mål. Uanset hvor vi befinder os, frygter vi for dronerne.

Fahad Mirza, har flere slægtninge, der er blevet alvorligt sårede i droneangreb

  • Vi er bange for at tage på markedet. Vi er bange for at køre bil. Når dronerne overvåger os, er vi alle bange. Vi er bange for at vores huse skal blive bombet, så vi flygter også ud af vores huse.

Khalil Khan, Noor Khan og Imran Khan

  • Vi er bange for at forsamle os og debattere problemer. Hvis der opstår et problem kan vi ikke løse det, fordi vi er bange for at blive ramt. Mødre og hustruer beder deres mænd om ikke at forsamle sig til "jirga" (en slags forsamling, hvor landsbyen løser store og små uoverensstemmelser, red.)