30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanslov udskyder dagpengeproblem

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten

Finanslov udskyder dagpengeproblem

Enhedslisten har lavet finanslov med regeringen, selvom der ikke er sikret en løsning på dagpengeproblemet. Der er ekstra penge til socialt udsatte og til flere fleksjob.

Enhedslisten valgte at præsentere finansloven på sit eget pressemøde for at kunne forklare sin beslutning grundigt.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Dagpengeproblemet er ikke løst i den finanslov, som regeringen og Enhedslisten blev enige om i dag. Men aftalen sikrer, at ingen arbejdsløse kommer til at stå helt uden indtægt i første halvdel af 2013.

 - Vi har med aftalen sikret, at alle, der falder ud af systemet inden 1. juli 2013, vil blive tilbudt relevant uddannelse med en ydelse svarende til kontanthjælp - uanset om de bor i hus eller har en ægtefælle med indkomst, siger Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører.

Det kunne vi ikke forsvare at sige nej til, heller ikke selvom problemet kun er løst for et halvt år.

Johanne Schmidt-Nielsen

Hun understreger, at resultatet er langt fra Enhedslistens mål om at sikre en varig løsning for de arbejdsløse, som står til at falde ud af dagpengesystemet. Når partiet alligevel er gået med i finansloven efter at have kæmpet hårdt for en løsning på dagpengeproblemet, er det fordi alternativet var en finanslov med Venstre med flere sociale forringelser.

- Aftalen om finansloven redder tusindvis af mennesker, forældre med børn, fra at ryge ud på ingen forsørgelse. Det kunne vi ikke forsvare at sige nej til, heller ikke selvom problemet kun er løst for et halvt år. Det er den enkle og ærlige forklaring på vores beslutning, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen.

Fortsætter presset

For at understrege sin begrænsede begejstring over finansloven valgte Enhedslisten at holde sit eget pressemøde i dag fremfor at præsentere finanslovsaftalen sammen med regeringen. Partiet vil fortsætte kampen for et bedre og mere retfærdigt dagpengesystem og opfordrer fagforeningerne til at fortsætte presset på regeringen.

Johanne Schmidt-Nielsen glæder sig over, at det trods alt er lykkedes at få en række positive tiltag med i finansloven.

Blandt andet bliver der sat gang i tiltag, som skal sikre 13.500 ekstra fleksjob frem mod 2016. Der igangsættes blandt andet forsøg med fleksjobambassadører i kommunerne, en ny type kommunale fleksjob og med etablering af fleksjobværksteder i kommunerne.

Sociale tiltag

Regeringen og Enhedslisten er også blevet enige om en socialpakke til 1,1 milliarder kroner over de næste fire år. Den sikrer blandt andet, at  kontanthjælpsmodtagere på den lave ungeydelse får betalt deres tandlægeregning af det offentlige på nær de første 600 kroner. Andre kontanthjælpsmodtagere får også mere støtte til tandlægeregningen. Også til lejere, som er truet af udsættelse, er der hjælp at hente i pakken. 

- Med den her aftale giver vi en håndsrækning til nogle af de mennesker, der aldrig fik del i det økonomiske opsving, men som til gengæld har betalt dyrt for krisen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Finansminister Bjarne Corydon er godt tilfreds med den samlede finanslov.

- Det er en god aftale, som skaber fremgang og job til danskerne, samtidig med, at vi viderefører regeringens ansvarlige økonomiske linje, siger Bjarne Corydon.

Han har tidligere kaldt finansloven for en sparefinanslov, der lever op til EU's skrappe sparekrav. 

Væksten i kommunernes velfærdsservice må kun være på 0,1 procent til næste år. Det er ensbetydende med store nedskæringer.

 

Få overblik over finansloven i Arbejderen tirsdag.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. nov. 2012 - 14:31   13. nov. 2012 - 11:12

Finanslov

ur@arbejderen.dk