Danskernes forbrug af kultur lever og har det godt. Det viser "Danskernes Kulturvaner 2012", som netop er blevet offentliggjort af Kulturministeriet. Det er en spørgeskemaundersøgelsede, der skal sætte tal på vore kulturvaner, forbrug af medier og aktiviteter i fritiden. I den nye undersøgelse har deltaget 3628 voksne og 1502 børn i alderen 7-14 år.
Den nye undersøgelse er den syvende af slagsen siden starten i 1964. Den sidste undersøgelse er fra 2004. Kulturvaneundersøgelsen giver et historisk billede af udviklingen i et halvt århundrede, hvor Danmark er gået fra et industrisamfund til et informations- og oplevelsessamfund.
Undersøgelsen viser, at der over hele landet er et stigende forbrug af traditionelle kulturområder som musik, litteratur, idræt og museer. Desuden har danskerne i meget høj grad taget de nye digitale mediers formidling af kultur og nyheder til sig.
Kulturminister Uffe Elbæk er glad for det billede, som den nye kulturvaneundersøgelse tegner af danskernes kulturforbrug.
- Jeg glæder mig over undersøgelsens resultater, der viser, at kulturen har det rigtig godt, og at den betyder mere og mere for flere og flere danskere, siger han i en pressemeddelelse.
Blandt de vigtigste resultater er en måling af, hvordan den teknologiske udvikling over de seneste år har ændret borgernes kulturvaner. Mens andelen af danskere, der læser en daglig avis er faldet siden 2004 fra 92 procent til lige under hver anden, er det daglige forbrug af internettet i fritiden tilsvarende steget fra 43 procent til tre ud af fire. 96 procent af de 15-29 årige bruger nu nettet dagligt.
Ni ud af ti ser tv dagligt, men der er en tendens til at de unge ser mindre tv. Derimod stiger antallet af radiolyttere, og hver tredje dansker benytter sig dagligt af danske eller udenlandske netmedier.
På den lange bane er både voksne og børns kulturforbrug steget siden 2004, og stigningerne falder på stort set samtlige kulturområder. De største stigninger er sket inden for musik, litteratur, museer, sport og motion, frivilligt arbejde, computerspil/digitale spil og brug af internettet.
Læsning af litteratur har været stigende siden 1993. Mens 31 procent i 2004 læste skønlitteratur mindst en gang om ugen, er det steget til hver anden voksne dansker. Også musikområdet vokser, hvor stadig flere unge går til koncerter eller festivaler med rytmisk musik.
Der er dog stadig en social slagside mellem forbruget af kultur, indkomst og uddannelse. Selv om andelen af danskere, der ikke benytter sig af kulturudbuddet er halveret siden 1964, så går hver tredje dansker aldrig i teatret eller på museum. Det gælder især mænd med kort uddannelse og lav indkomst.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278