Pladecovers – Vinylens revival, som er et katalog til en udstilling på Design Museet, giver os et unikt indblik i pladeomslagenes historie, som naturligvis ikke kan adskilles fra musikkens.
Det er historien om pladeselskaberne, de udøvende musikere, og de banebrydende designere og værkerne de skabte. Den fortæller også om en teknologisk og kunstnerisk udvikling af dimensioner, ligesom den kommer med et bud på, hvorfor den gamle vinylplade atter er kommet i vælten hos både kunstnere og publikum. Således er det danske vinylsalg seksdoblet på ti år, mens cd-salget er faldet. I USA og Canada er vinylsalget steget med næsten 40 procent.
Seks skribenter kommer med hver deres bud på pladecoverets betydning og historie fra ufarvet karton til i dag, og det er ganske underholdende og informativt.
De første "rigtige" covers kom i 1940, da Columbia Records kom med et omslag, der var designet specielt til musikken. Det var Rogers og Harts Smash Hits og var straks en succes. Derefter fulgte andre trop til det vi kender i dag.
Coverets udseende afspejlede både tiden og kunstneren. Således er der forskel på Bob Dylans hverdagsrealisme på "The Free-wheelin" fra 1963, The Beatles sort-hvide "Revolver" fra 1966, Cream’s farverige og psykedeliske Disraeli Gears fra Summer of Love-året 1967, The Rolling Stones Sticky Fingers fra 1971 med en lynlås der kan lynes op og ned, og til digitaliseringen der åbnede op for piktogramlignede udtryk.
Bogen gennemgår alt fra vinylens gennembrud, den lette musik og dens billeder over den klassiske musik og den sorte musiks covers fra jazz, blues og soulverden, de politiske covers, til rockens omslag fra Elvis og til i dag.
Bogens illustrationer er fantastiske, og den har fine biografier over designere og fotografer samt en god oversigt over anvendt litteratur. En perle af bog. En alternativ kunstbog.
Udstillingen på Designmuseet, som varer frem til 10. marts 2013, er den første danske fremstilling af pladeomslaget som grafisk designobjekt.