15 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forsvarsforlig lægger op til flere droneforsøg

Omstridt våbenudvikling på Fyn

Forsvarsforlig lægger op til flere droneforsøg

Mens FN undersøger lovligheden af de kontroversielle dronefly, placerer regeringens nye forsvarsforlig et nationalt testcenter for droner på Fyn. Enhedslisten kritiserer.

Regeringens nye forsvarsforlig betyder at Danmark opprioriterer samarbejdet med USA om udvikling af de kontrovesielle dronefly.
FOTO: www.defense.gov
1 af 1

Danmark skal have et nationalt testcenter for droner.

Det står klart efter at samtlige Folketingets partier - minus Enhedslisten - fredag enedes om et forsvarsforlig, der åbner op for at oprette det første drone-testcenter på dansk jord.

Meldingen vækker glæde i Odense Lufthavn, der allerede har testet den første drone produceret af en af verdens førende våbenproducenter, Boeing.

- Der er da noget etik, man kunne diskutere. Men det er der jo i mange andre steder. Vores fokus har hele tiden været vækst og arbejdspladser i Odense. Nu slipper jeg for at få en etisk diskussion om droner med Enhedslisten og Arbejderen. Det kan jeg ikke forholde mig til. Men jeg kan forholde mig til, at et massivt flertal i Folketinget har besluttet, at vi skal have droner til Danmark, siger direktør i Odense Lufthavn, Peter J. Høgsberg til Arbejderen.

Vi kan ikke med ren samvittighed kæmpe for menneskerettigheder i verden, hvis vi samtidig i Odense har et center, der er med til at udvikle dræbermaskiner.

Pernille Skipper, Enhedslisten

Lufthavnsdirektøren forudser, at vil markedet for droner i år 2020 have en værdi af 540 milliarder kroner. Han håber på, at Syddansk Universitet, der ligger i Odense vil være med til at forske i droner.

- Vi er i kontakt med tyve danske virksomheder, der alle gerne vil igang med at udvikle drone-teknologi. Jeg aner ikke, om nogle af dem ender med at producere en lille del, der kan bruges i militære droner. Men det håber jeg da, for det vil være med til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme.

Rammer civile

De førerløse dronefly er kontroversielle, fordi de især af USA i stigende omfang bliver brugt til - uden rettergang - at henrette mistænkte terrorister i eksempelvis Pakistan. Ofte bliver også uskyldige civile og redningsarbejdere dræbt af droneflyenes missiler.

Alene i Pakistan har USA gennemført mere end 340 drone-angreb. Angrebene har kostet op mod 3300 mennesker livet - heraf 474-881 civile ifølge den britiske journalistorganisation, The Bureau for Investigative Journalism.

I maj i år kunne New York Times afsløre, at Obama-administrationen opererer med en tophemmelig dødsliste for "målrettede" dronedrab.

Ifølge avisen sad præsident Obama på et møde 19. januar 2010 med et hæfte med 15 små billeder og bibliografier af formodede al-Qaeda-folk i Yemen. Flere var amerikanske statsborgere. To var teenagere, herunder en pige, som så ud til at være yngre end de angivne 17 år.

Men hidtil er det ikke lykkedes hverken menneskeretsorganisationer eller FN at få at vide hvad der skal til for at komme på dødslisten og om man kan stole på de efterretninger, der ligger bag.

FN undersøger droner

FN har sat sin særlige rapportør for menneskerettigheder til at undersøge lovligheden af brugen af droner. FN's menneskets-rapportør, Ben Emmerson, har bedt USA udlevere fakta om sine hemmelige droneangreb: "Vi kan ikke afgøre, om drone-angrebene er lovlige eller ulovlige, hvis ikke vi har disse data. Hvis ikke vi får disse data, vil jeg anbefale at FN's menneskeretsråd indleder en undersøgelse", lød budskabet fra menneskerets-rapportøren til USA i september.

De førerløse dronefly er kontroversielle, fordi de især af USA i stigende omfang bliver brugt til - uden rettergang - at henrette mistænkte terrorister i eksempelvis Pakistan.

Inden nytår kommer Dansk Institut for Internationale Studier komme med en længere rapport om de strategiske, etiske, moralske og retslige problemer med at anvende droner.

Amnesty er ikke i tvivl: USA overtræder flere menneskerettigheder og internationale konventioner i sin dronekrig.

Både retten til en retfærdig rettergang, retten til liv og princippet om nationernes suverænitet bliver trådt under fode, når dronerne sættes ind. Når USA bruger droneangreb, undgår de at skulle pågribe de mistænkte og gennemføre besværlige retssager, hvor man skal bevise, at folk har gjort det, man siger, de har gjort.

Regeringen skal ikke regne med støtte til forliget fra støttepartiet Enhedslisten. Retsordfører Pernille Skipper har netop sendt en byge spørgsmål afsted mod forsvarsminister, Nick Hækkerup. 

- Det vil sværte Danmarks og Odenses image, hvis vi er med til at udvikle droner. Det her handler om, hvad Danmark skal kæmpe for internationalt. Vi skal som retsstat kæmpe for, at menneskerettighederne bliver overholdt: At mennesker mistænkt for kriminalitet bliver stillet for en domstol. Det kan vi ikke gøre med ren samvittighed hvis vi samtidig i Odense har et center, der er med til at udvikle dræbermaskiner, siger Pernille Skipper.

Dyre droner

Forsvarsforliget slår at slå fast, at "… forsvaret kan støtte etablering af et dansk testcenter for ubemandede fly (også kaldet droner, red.). Forliget afsætter 100 millioner kroner til forsøg med droner og satellitter. Forliget åbner samtidig op for, at militæret kan indkøbe droner til at overvåge det arktiske område.

Den danske regering bakker i forvejen op om NATO's såkaldte AGS-droneprojekt. Danske skatteydere betaler 540 millioner kroner for at NATO kan købe nye droner, der skal bruges til at indsamle informationer til brug i militære operationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. dec. 2012 - 14:31   06. dec. 2012 - 18:53

militær

ml@arbejderen.dk
Forsvarsforlig 2013-2017

30. november blev samtlige Folketingets partier - minus Enhedslisten - enige om et nyt forsvarsforlig for perioden 2013-2017. Her er et par af de vigtigste elementer.

  • Forliget slår fast at NATO udgør "en hjørnesten" i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik og lover dansk støtte til NATO's AGS-projekt - et avanceret overvågnings- og opklaringssystem med droner.
     
  • Det sikrer Danmark en plads i NATO's Smart Defence projekt - en slags arbejdsdeling, hvor NATO-landene skal tilrettelægge sit militær efter NATO's behov.
     
  • Forliget forpligter Danmark til at NATO's henstillinger til Danmark om rådighed om bestemte typer af kapaciteter skal have "særlig opmærksomhed". Samtidig forsætter Danmark med at udvikle krigsmateriel til NATO's kontroversielle missilskold - et netværk af baser i Europa og andre steder i verden.
  • Forliget forpligter også Danmark til at gå videre med indkøb af nye bombefly. Der bliver afsat i alt 100 millioner kroner alene til processen, der skal afklare, hvilket kampfly Danmark skal købe. I 2015 skal politikerne beslutte hvilken type kampfly de skal indkøbe. Selve flykøbet ventes at koste op imod 20 milliarder kroner.
     
  • Forliget lægger op til at der skal oprettes et dansk center for test af droner, og lægger op til at dansk militær skal indkøbe droner til overvågning af Arktis. I alt bliver der afsat 100 millioner kroner til forsøg med droner.
  • Samtidig skærer forliget 2,7 milliarder af dansk militær frem til år 2017. Besparelserne skal blandt andet findes ved at lukke kaserner og skære i antallet af værnepligtige. 

  • Antallet af værnepligtige skæres ned fra 5000 til 4200.
     
  • Kasernelukningerne bliver i første omgang overladt til en vurdering af forsvarschef Peter Bartram.