22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Civile syrere får hjælp af danskere

Ny nødhjælpsgruppe på vej:

Civile syrere får hjælp af danskere

Den syriske befolkning er blevet ladt i stikken. Den behøver hjælp. Men ikke gennem udenlandsk intervention, siger en gruppe danskere med June Dahy i spidsen.

- Det er stadig civilbefolkningen, der lider mest under det kaos, der er opstået, sige June Dahy.
FOTO: June Dahy
1 af 1

Både flygtninge uden for Syrien og civile inden for landets grænser skal have hjælp, mener en gruppe danskere, der konkret samler mad og medicin ind.

Én af dem er privatpersonen June Dahy, som til daglig arbejder som studielektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Dele af oppositionen er lige så brutal og militaristisk i sin tankegang som Assad-regimet. 

June Dahy

- Der er opstået situationer, hvor der er brug for nødhjælp, både til de mange internt fordrevne, og til flygtninge uden for Syrien. På længere sigt er det et ønske om at støtte det civile samfund i Syrien, siger hun til Arbejderen.

Møde onsdag

På onsdag stifter hun sammen med en gruppe danskere et initiativ, der konkret skal samle ind og sende nødhjælp afsted.

- Vi er foreløbig nogle få mennesker, fortrinsvis med syrisk baggrund, men alle, der kan støtte tanken, er velkomne, siger June Dahy og tilføjer, at interesserede kan se mere på Facebook under titlen, "Hvorfor er det nødvendigt at støtte civile i Syrien?"

I krigs- og krisesituationer er det altid civilbefolkningen, der lider mest, mener hun.

- Det er stadig civilbefolkningen, der lider mest under det kaos, der er opstået. Og som det sker i den slags konflikter, bliver dele af oppositionen lige så brutal og militaristisk i sin tankegang som Assad-regimet. Det er derfor vigtigt med fokus på civilbefolkningen, siger June Dahy.

Initiativet vil blandt andet få nødhjælp sendt over den tyrkiske grænse til Syrien.

- Der er forbindelsesveje over den tyrkiske grænse, som står helt åben. Desværre er det mest våben, der kommer ind i Syrien. Vi vil satse på den humanitære hjælp, siger hun og understreger, at initiativet koordinerer og samarbejder med civile organisationer, der arbejder på stedet.

Nej til intervention

June Dahy vender sig imod en udenlandsk intervention med for eksempel luftbombardementer i Syrien.

- Udenlandsk militær intervention vil gøre konflikten meget værre. Det har man set for eksempel Irak. Ydermere vil en overgangssituation blive meget mere kaotisk. Udenlandske interventioner har som regel en egen dagsorden, og det internationale samfund er jo ikke en velgørenhedsorganisation, siger hun

- En udenlandsk intervention medfører et alvorligt brud på landets suverænitet og skaber endnu større splid i befolkningen og kan føre til scenarier, hvor en opdeling af landet bliver en løsning - under påskud af, at man vil beskytte visse befolkningsgrupper. 

- Det vil ødelægge sammenhængskraften i landet, herunder den nationale identitetsfølelse. Det er meget vigtigere at støtte syrerne til selv at løse konflikten, mener hun.

Hun tilføjer, at "den syriske revolution jo netop ikke startede med et krav om regimets fald, men et krav om reformer og demokratisering.

- Det gjorde den, fordi alle er klar over faren ved vestlig indblanding og risikoen for at miste suverænitet som stat og samfund. De progressive, reformvenlige kræfter ønskede jo netop at bevare det syriske samfund som det blandede samfund, det er og bevare den syriske identitet som en blanding af mange forskellige etniske og religiøse grupperinger, slutter hun.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. dec. 2012 - 09:25   16. dec. 2012 - 14:06

Syrien

Anders Fenger
Skribent
Solidaritet

Der er stiftende møde i Danish-Syrian Solidarity - dansk-syrisk solidaritet - på onsdag, den 19. december klokken 19 i Snorregade 17-19, København, lige ved Islands Brygge Metrostation.

Alle interesserede er velkomne