To måneder efter afsløringen af danske pensionskassers investeringer i droneproducenter har ingen af pensionskasserne reageret.
Selvom den britiske menneskerettighedsorganisation Reprieve for mere end en måned siden skrev til i alt otte danske pensionskasser for at gøre dem opmærksomme på, at flere af de virksomheder, de investerer i, er med til at producere de kontroversielle føreløse dronefly, har ingen af pensionskasserne reageret.
- Vi har ikke fået svar fra nogen af pensionskasserne og ingen af dem har taget initiativ til at stoppe deres støtte til dronerne. Det er dybt skuffende, siger Catherine Gilfedder, talsperson for Reprieve, til Arbejderen.
Der er ikke vedtaget internationale konventioner eller nationale regler, som forbyder investeringer i droner. Så vi fortsætter investeringerne.
Jens Almegaard, Industriens Pension
Reprieve har i årevis fulgt udviklingen i brugen af droner. I november sidste år afdækkede Reprieve sammen med Arbejderen, hvordan et af Danmarks største pensionsselskaber, PensionDanmark, i årevis har investeret millioner i selskaber, der producerer dele til USA's kontroversielle føreløse dronefly. Siden er det kommet frem, at en række andre danske pensionskasser har lignende investeringer.
De førerløse droner er kontroversielle, fordi de bliver brugt af især USA og Israel til at henrette mistænkte terrorister - uden rettergang. Ofte bliver også civile og redningsarbejdere dræbt, når dronerne affyrer sine missiler.
Catherine Gilfedder har skrevet til direktørerne for ni pensionsselskaber og opfordret dem til at droppe deres investeringer i firmaer, der producerer dele til droner. I brevet er en oversigt over hvilke drone-firmaer, pensionsselskaberne har investeringer i - samt en oversigt over eksempler på, hvordan dronerne bliver brugt i strid med folkeretten.
Ifølge Reprieve er brevene til pensionsselskaberne afsendt i slutningen af november. PensionDanmark satte efter omtalen i Arbejderen sine investeringsrådgivere til at tjekke oplysningerne. Men de otte andre pensionskasser har Reprieve intet hørt fra.
Hos Industriens Pension, som blandt andet har investeringer i våbenproducenterne General Electric og Honeywell International, har kommunikationschef Jens Almegaard læst Reprieves brev. Men så længe, der ikke er nogle love eller konventioner, der forbyder selskabet at investere i droneproducenter, har de ingen planer om at stoppe.
- Der er ikke vedtaget internationale konventioner eller nationale regler, som forbyder investeringer i droner. Så vi fortsætter investeringerne. Det er jo ikke selve produktionen af droner, der er i strid med internationale konventioner, det er måden, de kan blive brugt på, siger han til Arbejderen.
Danica Pension, som også har fået Reprieves brev, har ingen kommentarer til det manglende svar.
De seks andre pensionskasser oplyser til Arbejderen, at de ikke modtaget brevet. Vi har derfor sendt dem brevene igen fra Reprieve igen, for at være helt sikre på, at kritkken af deres drone-investeringer når frem.
- Det er dybt skuffende, at disse pensionsselskaber ikke tager initiativ til at stoppe deres støtte til dronerne. Dronerne terroriserer hele samfund og folk lever i konstant frygt for udslettelse fra oven. Pensionsfondene må handle nu, og sætte danskernes pensionspenge i andre investeringer, siger Catherine Gilfedder til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278