Alle håndværkere på byggeriet af det nye universitetshospital i Aalborg vil få løn- og arbejdsforhold svarende til de danske overenskomster på området.
Det garanterer bygherren, Region Nordjylland, som vil gøre hovedentreprenørerne ansvarlige for, at også de ansatte hos eventuelle underentreprenører følger de danske overenskomster.
- Vi vil stille krav om det i udbudsmaterialet, og entreprenøren skal skrive under på, at de er bekendt med dem og vil opfylde dem, siger Ulla Astman, formand for regionsrådet, til P4 Nordjylland.
Det såkaldte kædeansvar ved sygehusbyggeriet i Nordjylland skal ikke kun sikres på papiret, men også i praksis, forsikrer Ulla Astman. Region Nordjylland vil som bygherre følge op på, at arbejdsklausulen med kravet om danske løn- og arbejdsforhold også bliver overholdt.
- Bliver vi bekendt med, at der er udenlandsk arbejdskraft på vores byggepladser, så vil man blive bedt om, at vi skal se opholdstilladelse, ansættelseskontrakter og lønsedler, således at vi i hvert fald har dokumentation for, at det foregår under de retmæssige vilkår, siger Ulla Astmann.
Et rigtigt skridt
Udmeldingen bliver hilst velkommen hos Søren Elsberg, formand for 3F Aalborg.
- Det er et skridt i den rigtige retning, det er helt klart. Hvis alle ville gøre det samme, så var vi nået langt i kampen mod social dumping, siger Søren Elsberg til Arbejderen.
Fagforeningen har længe arbejdet for, at såvel regionen som Aalborg og omegnskommunerne har sådanne arbejdsklausuler og sociale klausuler om ansættelse af lærlinge og elever med i udbudskontrakterne, oplyser Søren Elsberg
– Det er vi nået et godt stykke med, men er endnu ikke i mål. Og her er kædeansvaret helt afgørende, fordi vi tit ser, at der måske nok står noget i kontrakten om, at dem, der vinder udbuddet, skal sikre løn- og arbejdsforhold svarende til overenskomsterne. Men så bliver arbejdet delt videre ud til underentreprenører og underentreprenørernes underentreprenører, og så forsvinder ansvaret, siger 3F Aalborgs formand.
- Men når det står i selve kontrakten, at hovedentreprenøren har ansvaret for hele kæden, så er det svært at smyge sig udenom, forklarer Søren Elsberg.
Selv om mange kommuner ligesom Aalborg Kommune har en administrativ forskrift om brug af arbejdsklausuler (se boks), er det langtfra altid, den bliver taget i anvendelse. Det samme gælder for mange andre kommuner. Det vil regeringen efter aftale med Enhedslisten forsøge at rette op på ved at indgå en aftale med Kommunernes Landsforening om at fremme brugen af arbejdsklausuler.
Brug for lovgivning
Søren Elsberg ser da også gerne Region Nordjyllands eksempel udbredt at til alle offentlige udbud. Han vurderer dog, at det i sidste ende vil være nødvendigt med egentlig lovgivning på området, sådan som den internationale arbejdsorganisation ILO’s konvention nummer 94 åbner op for.
Konventionen, som Danmark har skrevet under på, pålægger staten at sørge for, at alle private virksomheder, der har kontrakt på statslige opgaver, og deres underleverandører, sikrer deres ansatte løn- og arbejdsforhold, “som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art indenfor vedkommende fag eller industri på den egn, hvor arbejdet udføres”.
Konventionen lader det være op til det enkelte land, om bestemmelserne i konventionen også skal gælde for lokale og regionale myndigheder. Det gør de ikke i Danmark, men det burde de gøre, mener Søren Elsberg.
- En lov, som pålægger kommuner og regioner at sørge for arbejdsklausuler og sociale klausuler i udbudskontrakterne, ville gøre det af med meget af den sociale dumping, der foregår nu. Men det vil også forudsætte, at der gælder et kædeansvar, som forpligter helt ud i det yderste led, siger Søren Elsberg.
Han ser også gerne de almennyttige boligselskaber omfattet af samme lovgivning.
- Fagbevægelsen kan ikke sikre et sådant kædeansvar alene, det kan vi ikke få igennem via overenskomsterne. Men vi må lægge pres på politikerne for at få det gennemført ved lov, siger Søren Elsberg til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278