Netværket "Nej til SU-nedskæringer" følger de politiske forhandlinger om SU-nedskæringer for to milliarder kroner tæt og mødes cirka en gang om ugen for at drøfte den politiske situation og overveje aktiviteter.
- Vi har skabt et netværk af unge, der er klar til at rykke. Vi har vist, at vi er i stand til at mobilisere mange unge på meget kort tid. Det er en enorm styrke i elev- og studenterbevægelselsen. Mange af dem, der blev aktive vil gerne fortsætte aktiviteterne. Så politikerne kan ikke undgå at blive mødt med protester, hvis de når frem til en asocial aftale, siger talspersonen for initiativet "Nej til SU-nedskæringer" Jakob Ruggaard til Arbejderen.
Politikerne skal vide, at vi tager det her alvorligt, og at vores demonstration ikke bare var en engangsforestilling.
Helene Sørensen fra Det Fri Gymnasium
Initiativet har endnu ikke lagt sig fast på konkrete aktiviteter.
- Men vi skal forsøge at holde fast i det netværk, vi har skabt og i de folk, som er blevet aktive under kampagnen. Folk er spændte på, hvad der kommer ud af forhandlingerne. En ting er sikkert: Vi skal blive ved med at markere konsekvenserne af SU-nedskæringerne, uddyber Jakob Ruggaard.
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning afventer man resultatet af forhandlingerne.
- Lige nu afventer vi forhandlingerne. Det brede netværk, vi skabte op til demonstration eksisterer jo også lokalt. Mængden og karakteren af aktiviteter afhænger meget af, hvad stemningen er lokalt, siger talsperson for Gymnasieelevernes Sammenslutning, DGS.
International støtte
Det er væltet ind med støtteerklæringer fra studerende i Serbien, Estland, Litauen, Rumænien, Holland og Schweiz.
Op til demonstrationen den 28. februar, der samlede op imod 25.000 elever og studerende på Christiansborg Slotsplads, lykkedes det for første gang siden SFSR-regeringen kom til, at samle hele elev- og studenterbevægelsen i netværket om en række fælles krav i netværket "Nej til SU-nedskæringer".
De unge står ikke længere på Slotspladsen - men der er fortsat spredte lokale protester, og de unge er klar, hvis ministeren kommer ud af forhandlingslokalet med en skidt aftale.
På Det Fri Gymnasium i København mener eleverne, at det er vigtigt at bevare presset på politikerne.
- Vi har blokeret vores skole og lavet flere aktioner og delt materialer ud, for at komme i dialog med almindelige mennesker på gaden. Stemningen er helt klart, at flere der har lyst til at lave mere. Så det diskuterer vi lige nu. Skolen holder hver dag morgensamling for alle elever, så her kan man hurtigt mobilisere til aktioner, fortæller 23-årige Helene Sørensen, der læser HF-enkeltfag på Det Fri Gymnasium.
Hun mener, at det er vigtigt at fastholde presset på politikerne:
- Politikerne skal vide, at vi tager det her alvorligt, og at vores demonstration ikke bare var en engangsforestilling. Mens de forhandler deres nedskæringer på plads, skal de ikke være i tvivl om, at vi studerende er dybt utilfredse og vi vil blive med at vise konsekvenserne af at skære i SU'en.
En demo gør det ikke alene
Eleverne på Det Fri Gymnasium er ikke de eneste, der har fortsat protesterne: Den 8. marts gik de pædagogstuderende på gaden i Ballerup og delte 1000 flyers ud.
- Demonstrationen var en succes. Men rykker først for alvor, når vi bliver synlige lokalt. Vi skal vinde folk på gaden. Vi skal ud og gøre en forskel og oplyse den almindelige dansker, siger Martin Alexandersen hos de Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS) til Arbejderen.
Han mener, at Det Fri Gymnasium viser vejen frem:
- De lavede en fed SU-limboaktion på Slotspladsen i sidste uge. Det var en succes. Det er den vej, vi skal. Vi skal have flere lokale initiativer, der sætter fokus på konsekvenserne af SU-nedskæringerne. Hvis politiske forhandlingerne munder ud i en skæv SU-aftale, er de pædagogstuderende klar til kamp. Der skal ikke spares én øre på SU'en. Det vil skabe øget ulighed i samfundet. Og det er vi imod.
Også erhvervsskoleeleverne gør klar til kamp. På deres landsmøde i weekenden skal de debattere kommende aktiviteter mod SU-reformen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278