23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kunstneriske lussinger

Anmeldelse:

Kunstneriske lussinger

Ismer kommer og ismer går, men kunstens rå budskaber er hævet over tidens trends.

1 af 1

Der er smæk for skillingerne i Den Frie Udstillingsbygnings udstilling, "Konfrontationer" med undertitlen "- en udstilling om kunstens forhold og stillingtagen til virkeligheden fra 1920'erne til i dag". De to kuratorer, billedkunstnerne carl ejner og Zven Balslev har gravet i de sidste 100 års konfrontatoriske kunst.

De udstillede både nulevende og afdøde, danske og udenlandske kunstnere har alle gennem deres kunst taget stilling til og kommenteret, uafhængigt af tidens trends. Mens Europa stod i brand og blomsten af Danmarks billedkunstnere malede trekanter og firkanter og diskuterede indædt linjer og farver, skildrede den selvlærte politisk-satiriske maler og tegner Harald Engman (1903-1968) de mere ydmyge sider af København i 1930'erne. Han fik tilnavnet "den forbudte kunstner", da hans stærkt antinazistiske billeder gav ham et udstillingsforbud og lukning af udstillingen "Sorte Faner" i 1940.

På linje med ham var "den glemte tegner", Anton Hansen (1891-1960), der råt for usødet skildrede arbejderbefolkningens daglige, trøstesløse kamp mod angst, sult og kulde i de trange, usunde hjem. Hårdtslående er også humoristen Storm Petersens satiriske striber og tegninger, som den berømte med hunden, der bliver spist af med sin egen hale.

Grafikeren Daisuke Ichiba imponerer med sine blodige scener, der med manisk energi går under overfladen på det disciplinerede japanske samfund. Barske løjer er også Anne Van Der Lindens middelalder-inspirerede værker, der kredser om det mishandlede kvindekøn i et religiøst inspireret billedsprog.

"Konfrontationer" viser desuden flere videoer og film, blandt dem bladtegner Claus Deleurans film om kartoflen. Terry Zwiggoffs dokumentar om den amerikanske comic-tegner Robert Crumbs sygeligt perverterede og sex-fikserede univers kredser om et hyklerisk samfunds undertrykkelse af erotik på bekostning af forbrugersamfundets velsignelser.

Mærkeligt nok glimrer 1970'ernes situationistiske kunstnere som Jens Jørgen Thorsen, Jørgen Nash og Asger Jorn ved deres fravær. Deres samfundsopløsende humor ville klæde denne ellers fremranende udstilling.

29. maj. 2013 - 12:50   28. jun. 2013 - 12:31

Udstilling

Gert Poder
Anmelder
4

Konfrontation - kurateret af claus ejner og Zven Balslev. Den Frie Udstillingsbygning. Til 23. juni