25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forsvarsminister i samråd om Target Folder

Enhedslisten kræver svar

Forsvarsminister i samråd om Target Folder

Forsvarsminister Nick Hækkerup skal overfor Folketingets forsvarsudvalg forklare, hvorfor Forsvarskommandoen har forsøgt at hemmeligholde Target Folderen fra operation Green Desert.

Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører for Enhedslisten, vil nu indkalde forsvarsminister Nick Hækkerup i samråd om den Target Folder fra operation Green Desert i 2004, som Arbejderen tirsdag kunne afsløre.
FOTO: www.enhedslisten.dk
1 af 1

På baggrund af den såkaldte Target Folder fra operation Green Desert i Irak i 2004, som Arbejderen kunne afsløre tirsdag, bliver forsvarsminister Nick Hækkerup nu indkaldt til samråd i Folketingets forsvarsudvalg af Enhedslisten.

Target Folderen blev udarbejdet få timer før den danskledede operation Green Desert i Irak i 2004, hvor en gruppe civile irakere blev anholdt og udleveret til irakisk politi, der efter fangernes eget udsagn udsatte dem for tortur. Den er indtil nu blevet tilbageholdt og har derfor ikke kunnet bruges i en retssag, hvor 23 af de anholdte irakere anklager Forsvaret for medvirken til tortur.

Det er dybt problematisk, at Forsvarskommandoen har tilbageholdt vigtige informationer, som kan kaste lys over en principiel sag om eventuelt dansk medansvar for tortur.
Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører, Enhedslisten

- Jeg vil indkalde forsvarsministeren i samråd om sagen. Det er dybt problematisk, at Forsvarskommandoen har tilbageholdt vigtige informationer, som kan kaste lys over en en principiel sag om eventuelt dansk medansvar for tortur, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til Arbejderen.

Irakernes advokat Christian Harlang forsøgte i februar sidste år at få udleveret dokumentet. Men han blev afvist, fordi Forsvarskommandoen har undtaget det fra aktindsigt "af hensyn til rigets forsvar".

Blandt de spørgsmål, som Enhedslisten kræver at få svar på under samrådet med forsvarsministeren, er blandt andet, hvorfor dokumentet ikke er kommet frem før, hvorfor man forsøger at lægge låg på vigtige oplysninger og hvilke oplysninger i dokumentet, der kan retfærddigøre, at det skal mørkelægges.

- Det nye dokument er stærkt belastende for forsvarsministeren, der i forvejen forsøger at forhindre, at irakernes erstatningssag kommer for en dansk domstol ved at stille krav om, at irakerne stiller med en garanti på 40.000 kroner pr. person, hvis sagerne skal startes op, siger Villumsen.

Enhedslistens forsvarsordfører mener, at det er vigtigt, at Target Folderen nu ser dagens lys. Target Folderen blev udarbejdet dagen før operation Green Desert af den ansvarlige efterretningsofficer og er en trusselsvurdering, som skulle give den danske ledelse i Irak det bedst mulige grundlag at træffe beslutning om operationen på.

I Target Folderen vurderes det, at det mest sandsynlige scenarie er, at der befinder sig uskyldige civile, som ikke vil gøre modstand på de mål, som missionen skal ramme. Folderen advarer om, at de mange familier, der bor på gårdene, kan betyde et stort antal tilbageholdte, inklusive mange kvinder og børn.

- Dokumentet er meget interessant, fordi det viser, at Forsvaret burde have handlet helt anderledes. Hvis Forsvaret havde taget advarslerne i dokumentet alvorligt, kunne vi formentlig have undgået, at operation Green Desert endte med, at en stor gruppe irakere blev mishandlet, uddyber Nikolaj Villumsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2013 - 13:15   12. jun. 2013 - 13:30

Green Desert

ml@arbejderen.dk
Operation Green Desert
  • Den 25. november 2004 førte chefen for den danske bataljon i Irak, oberst John Dalby, omkring 1000 danske, britiske og irakiske soldater an i den hidtil største dansk-ledede operation i Irak, operation Green Desert.
  • På operationen blev 36 civile irakere taget til fange og udleveret til mishandling og tortur hos det irakiske politi op til 70 dage, inden de alle blev løsladt uden hverken sigtelse eller dom. 23 af dem har siden anlagt sag mod Danmark for medvirken til tortur og mishandling. Flere danske læger har efterfølgende bekræftet, at de er blevet udsat for tortur.
  • På mindst et af operationens fire mål så danske soldater passivt til, filmede og kommenterede, mens irakerne blev hevet ud af deres huse og sparket og slået.
  • Bataljons- og forsvarsledelsen har efterfølgende gentagne gange løjet om både de danske soldaters rolle, operationens forløb og videooptagelsens eksistens.
  • I oktober 2012 stod den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard frem med optagelserne fra den omstridte operation. Det førte til en intern undersøgelse i Forsvaret, som i maj fik forsvarschef Peter Bartram til at beklage, at der er givet urigtige svar omkring optagelserne.
  • Arbejderen har nu fremlagt en fortrolig efterretningsrapport som viser, at bataljonschefen allerede dagen inden operationen vidste, at der efter al sandsynlighed befandt sig civile på de mål, som operationen skulle ramme.
  • Alligevel sendte bataljonen efter operationen en pressemeddelelse afsted, hvor de tilfangetagne blev beskrevet som "hårde modstandere" og "personer, som ikke vil Irak det godt".
  • Da pressen 10 dage senere begynder at skrive om torturanklagerne, vælger John Dalby at tie med sin viden i en intern rapport til Hærens Operative Kommando. I stedet fastslår han, at de tilbageholdte vurderes til "entydigt at kunne forbindes til anti-irakiske styrker". Rapporten fik Forsvarets Auditørkorps til at indstille den første undersøgelse af operationen.
  • Ingen fra forsvarstoppen er endnu stillet til ansvar for operationen, men Anders Kærgaard er pålagt en bøde på 13.000 kroner, fordi han ikke vil udlevere navnet på den kollega, der har givet ham optagelserne. Sagen er anket, og Forsvaret kræver nu Kærgaard idømt et halvt års fængsel.

>> Læs alle artikler om operation Green Desert på Arbejderens temaside


>> Se dokumentation og video fra operation Green Desert her