"Den globale Krise" er titlen på en glimrende ny bog, skrevet af professoren i statskundskab og aktivisten i Toronto, Ontario, Canada, David McNally.
Han ved hvad han taler om, også i relation til samfundsfænomenet "tryghed i nyliberalismens tidsalder" (s. 340): "Vi oplever, at kapitalistklassen og dens regeringer (hvortil SRSF typisk nok også må regne sig, MJ) laver det de er bedst til: at påtvinge arbejderklassen stadig flere afsavn…. Vi præsenteres her for kapitalismens sande ansigt i nedskæringens tidsalder. Glem enhver påstand om lykke og overflod. Systemet er faldet tilbage til sin grundlæggende smålighed. År efter år, tiår efter tiår vil de – hvis vi lader dem gøre det – tilbyde faldende levestandard, forringet social service, voksende usikkerhed specielt når det drejer sig om kvinder, migranter, unge og gamle.”
Så skulle det være sat på plads. Løgn og Bruxelles-latin bliver vi spist af med.
Gode analyser
Bogen er smækfuld med gode analyser af kapitalismens mange kriser, især de seneste, og den kamp arbejderklassen altid har ført, nogle gange med gode resultater.
Forfatteren er velskolet i klassisk marxistisk politisk økonomi og formidler også kernen i denne til vor tids læsere. Han har de sædvanlige små spark efter Sovjet og Kina, men uden patos. Det er USA-kapitalismen og dens lakajer, der med rette får de tørre tærsk. Og den allesteds nærværende nyliberale, særlig ondartede variant for folkene i det globale syd.
Vi får med bogen meget for pengene: hvordan "bankkrisen" blev til en krise for staternes kasser og derved som traditionen byder løftet over til arbejderklassen = skattebetalerne.
Hele økonomien omstilles til gældsøkonomi. Overproduktion og overakkumulation, men intet profitabelt at investere i indenfor realøkonomien hvilket vil sige arbejde, der udføres af levende mennesker. Arbejdsløsheden er på himmelflugt, faldende lønninger og utryghed, som samlet medfører, at købekraften falder. Men al enkel vareproduktion er for længst flyttet til det globale Syd, hvor profitterne er enorme grunde de lave lønninger.
De store sluger de små
Alene valutaspekulationen og den finansielle kasinoøkonomis hjul snurrer lystigt, hvor de store hajer sluger de små.
Tilbage står kun, med villige regeringers hjælp, at skære den offentlige økonomi indenfor uddannelse, sundhedsvæsen og sociale ordninger til vel ind i benet og sætte politi i kampuniformer til at banke de opsætsige på plads.
En anden ledetråd i nyliberalismen er at skabe frygt. Terrorister skal hele tiden nyopfindes af de hemmelige tjenester, så disse og politi + militær kan udbygges til at berolige overklassens og elitens flossede nerver.
"Sagen er jo den", skriver McNally, "at de arbejdere, der i nogen grad føler sig sikre, vil også være de mere beslutsomme i deres modstand mod at blive intimideret af en autoritær chef og arbejdsgiver. Frygten for at miste arbejde, levebrød og familiens velfærd – det har typisk været med til at dæmpe oprørske gemytter".
En tredje ledetråd er at skabe social, økonomisk og uddannelsesmæssig ulighed. Det er rigeligt lykkedes i USA og allerede meget godt i gang i Danmark, der indtil for bare cirka 15 år siden havde noget af de mest ligelige fordelinger på disse afgørende områder.
Ud af hængedyndet
De mest væsentlige kapitler handler dog om, hvordan vi kommer ud af dette dødelige hængedynd i en fart.
Her har McNally en mængde gode beskrivelser fra alle dele af kloden, hvor det er lykkedes fattige og udbyttede mennesker at samle sig og rejse sig og tilkæmpe sig magt over det afgørende eksistensgrundlag.
De bygger på konkrete og detaljerede erfaringer, der, selv om de kommer fra andre lande, let kan tilpasses Danmark.
Gamle og bureaukratiske organisationsformer må træde til side – kun de bedste erfaringer skal tages med over i en ny tid uden udbytning. Igen, det er aktivisten McNally der øser af erfaringerne. Ordet socialisme er glimtvis nævnt – ikke just et velset ord i USA – eller EU/Danmark.
Bogen har et væld af gode referencer til videre læsning, ofte med link til også klassiske marxistiske værker. Der er af forfatteren og oversætteren lavet en god liste over de utallige økonomiske termer, man skjuler sig bag i cigarrøgens os, og som alene er lavet for at løfte økonomi op til et overjordisk videnskabstempel. Et tillægskapitel til den danske udgave fører ajour til november 2012.
Alt dette og meget meget mere kan købes for den ufatteligt lave pris på 100 kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278