De sidste seks uger har tusindvis af frivillige været igang med at omdanne Skanderborgs bøgeskov til Danmarks Smukkeste Festival fra onsdag den 7. til den 11. august.
- Vi forsøger at være en uhøjtidelig festival. Og så kan vi godt lide, at være opfindsomme. Hvert år forsøger vi at genopfinde festivalen og finde på nye ting, fortæller Poul Martin Bonde, talsperson for Skanderborg Festivalen til Arbejderen.
Han uddyber:
- Det giver en helt særlig stemning at holde festival i en skov. Og så er der en helt særlig kombination af natur og højteknologi. Eksempelvis er der trukket fem kilometer fibernet, så der er wifi overalt i skoven.
Allerede to måneder før festivalens start var de 27.000 festival-billetter udsolgt. Det samme er dagsbilletterne fra onsdag til lørdag. Der er dog stadig billetter at få til om søndagen. I alt regner festivalen med at nå op på 50-52.000 gæster og frivillige i løbet af de fem dage festivalen varer.
Musikbudgettet er det største i festivalens historie - i alt 38 millioner kroner. Blandt hovednavnene er Kings of Leon og Prince. Men du kan også møde en masse danske navne som Von Dü, Savage Rose, Fallulah og Roben & Knud, Bikstok Røgsystem.
- Og så giver L.O.C sin eneste koncert i år. Og så glæder jeg mig til at Veto og Hej Matematik skal battle i nyfortolkning af en gode gamle hits. Det bliver en helt unik koncert, uddyber Poul Martin Bonde.
Chance til upcomings
Men også mindre upcoming bands får chancen på Skanderborg Festival. I år skal 26 upcoming bands spille på Festivalens nye scene "Kærligheden", der ligger i campingområdet.
Danmarks Smukkeste Festival er 100 procent ejet af Skanderborg Festivalklub, der igen er ejet af sine mere end 12.000 medlemmer, der alle har stemmeret på generalforsamlingen.
Der er ingen investorer der står og venter på at stoppe et overskud ned i lommen – det skal først og fremmest gå til at sikre festivalen fremover. Er økonomien og kræfterne til det, støtter festivalen gerne derudover forskellige kulturelle og sociale formål, fortrinsvist i Skanderborg.
Penge til velgørenhed
Festivalen har sat gang i projekt Globetown - et skolebyggeri i et slumkvarter i Den Dominikanske Republik. Lokale håndværkere er igang med at lægge sidste hånd på fire nye klasselokaler, der skal stå færdig til august.
- Det betyder, at vi kan tilbyde gratis undervisning i et meget fattigt område, hvor der ellers ikke er offentlige skoler.
To kroner per liter solgt fadøl går til projektet. Der bliver solgt cirka 200.000 liter øl i løbet af festivalen, så det bliver til 400.000 kroner til ulandsprojektet. De penge håber festivalens talsperson vil blive omsat til endnu fire nye klasselokaler.
- Det betyder, at vi kan sikre at skolen kan tilbyde undervisning fra 1. til 10. klasse, når vores projekt er færdigt.
Festivalen samler også tøj og sportsudstyr ind til skolen.
Det er ikke kun fattige slumbørn, der nyder godt af overskuddet fra Skanderborg Festival. Med penge fra festivalen har man kunne åbne spillestedet Walthers Café i Skanderborg, hvor der bliver spillet livemusik to gange om ugen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278