Mens den neo-nationalistiske bølge i dansk historieskrivning gør alt for at puste liv i myten om vikingerne som blodtørstige berserker, blandt andet på Nationalmuseets i øvrigt imponerende udstilling "Viking", har Forlaget Forlæns udsendt et kort, komputertegnet tegneseriehæfte med sagnet om "Einherjar". Den trækker frit fra tidens brutale filmmedier.
I nærmest fotografiske ruder fortæller den unge tegner Thomas Engelbrecht Mikkelsen det smukke sagn fra den ældste nordiske mytologi om, hvordan det går de krigere, der faldt i ærlig kamp og ædel strid for overguden Odin. Ifølge myten samles de hver nat i Valhal til et festmåltid, serveret af de guddommeligt smukke, himmelske valkyrier. Myten om Einherjar - ordet er blevet oversat som "engang krigere" - indkapsler vikingernes jordnære bondekulturs forestillinger om et liv efter døden i sus og dus. Den, der står sammen om at forsvare familie, jord og orden, belønnes med et herligt liv i skønhed og overflod.
Den opfattelse har været lidt for tam i Thomas Engelbrecht Mikkelsens optik. Inspireret af Bram Stokers fortælling om Dracula og blodige japanske tegnefilm har han strammet historien op med at lade frugtbarhedsguderne, vanerne, holde ædegilde på de faldne krigere, indtil de bliver forstyrret af de groteske jætter Jotunflokken. Løjerne stopper med en forfærdelig tordenkile fra oven, hvorefter de smukke valkyrier daler ned fra himlen, men ak, også de lider af tidens sygelig trang til at nappe en bid af de døde krigere. Oven i det hele har han lagt den nordiske mytologis opfattelse af Odin som "de hængtes gud", hvis øjne hakkes ud og bortføres af hans to ravne Hugin og Mugin.
Der er knald på blodrusen i dennne fine tegneserie, som er smukt tekstet, og skrevet i seje rim.. Sidernes klassiske opbygning gør fortællingen levende og medrivende. Det er et på alle måder grotesk univers, der åbnes op for , men er man til tegnede striber, er der masser af guf at hente på de handlingsmættede 20 sider. Hæftet er udkommet i 300 nummererede eksemplarer.