25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Samarbejdet med Irak-styrker var vigtigere end civile

Derfor blev Green Desert gennemført

Samarbejdet med Irak-styrker var vigtigere end civile

Det var af hensyn til samarbejdet med de irakiske sikkerhedsstyrker at Operation Green Desert blev sat i værk, selvom cheferne for den danske bataljon var advaret om, at operationen byggede på utroværdige efterretningerne og højst sandsynligt ville gå ud over civile.

Hvis ikke den danske styrke i Irak havde bakket op om operation Green Desert i Irak, kunne det have undermineret samarbejdet med de irakiske sikkerhedsstyrker, mener tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup.
FOTO: www.fmn.dk
1 af 1

Hensynet til samarbejdet med de irakiske sikkerhedsstyrker var afgørende for, at den danske styrke i Irak besluttede at bakke op om Operation Green Desert i Irak i 2004. 

Det fremgår af et svar fra nu tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup til Folketingets forsvarsudvalg.

Chefen for de danske styrker vurderede i den konkrete situation, at samarbejdet med de irakiske styrker skulle sættes i højsædet.
Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet

Den danskledede operation, som over 1000 danske, britiske og irakiske soldater deltog i, blev iværksat på baggrund af oplysninger fra en enkelt kilde, en irakisk efterretningschef.

Spørgsmålet om, hvorfor operationen blev iværksat, er blevet centralt efter at Arbejderen i juni afslørede, at den ansvarlige danske efterretningsofficer før operationen klassificerede både kilden og oplysningerne som så usikre, at de var umulige at vurdere. Samtidig advarede han om, at der efter al sandsynlighed ville være civile irakere på operationens mål.

I svaret til Folketinget viderebringer Hækkerup Forsvarskommandoens forklaring på, hvorfor operationen alligevel blev gennemført.

"Et afslag på støtte til operationen vurderes potentielt at kunne have undermineret det samarbejde hold 4 havde startet med de irakiske sikkerhedsstyrker", skriver FKO.

>> LÆS HELE SVARET FRA NICK HÆKKERUP HER

Lektor i international politik ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, mener, at ministerens svar udtrykker dilemmaet mellem på den ene side at skulle sikre civilbefolkningen og på den anden side skulle samarbejde med irakiske sikkerhedsstyrker. 

- Chefen for de danske styrker vurderede i den konkrete situation, at samarbejdet med de irakiske styrker skulle sættes i højsædet. 

S afventer kommission

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nuværende forsvarsminister Nikolai Wammen til, om det er acceptabelt, at hensynet til de lokale samarbejdspartnere blev vægtet højere end hensynet til civile.

Socialdemokraternes medlem af Forsvarsudvalget, Bjarne Laustsen, ønsker ikke at forholde sig til ministerens svar.

- Jeg har ingen bemærkninger til svaret eller om der blev begået fejl under operation Green Desert. Vi har nedsat en kommission og bedt kloge folk kigge på grundlaget for krigen og hvad der skete undervejs i krigen. Hvis det viser sig, at der blev begået fejl og svigt i det militære og i det politiske system, må vi lære af det, siger han, med henvisning til den kommission, som i løbet af de næste fem år skal kulegrave Irak- og Afghanistankrigene.

Bjarne Laustsen indrømmer, at der er lang tid til, at kommissionen er færdig.

- Men sådan er det. Hver gang der popper en sag som Operation Green Desert, vil Arbejderen og andre medier have min holdning om det. Men sager som operation Green Desert er kun mellemregninger. Jeg vil se det fulde billede, før jeg udtaler mig, siger han.

Operation Green Desert fik katastrofale konsekvenser for de mindst 36 irakere, der blev taget til fange under operationen: De blev udleveret til irakisk politi, der udsatte dem for voldsom tortur. Efter op til 70 dage i fangenskab var alle irakere løsladt, uden tiltale. - Det er absurd, at Nick Hækkerup henviser til at man vægtede samarbejdet med de irakiske sikkerhedsstyrker højest i en mission, der endte med at træde menneskerettighederne under fode. Danmarks opgave var jo det modsatte - nemlig at skabe stabilitet og sikre de mest basale rettigheder i Irak, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen, der har stillet spørgsmålet til Hækkerup.

Kompromis med idealer

Peter Viggo Jakobsen forklarer, at det danske styrker er nødt til at gå på kompromis med idealerne, hvis vi vil samarbejde med stater som eksempelvis Irak:

- Hvis vi kun ønsker at samarbejde lokalt med myndigheder som har styr på alt fra efterretningsarbejde til behandling af fanger, vil vi slet ikke kunne operere i skrøbelige stater som Irak, og så vil vi ikke kunne støtte vores allierede i USA og NATO. Vi er nødt til at gå på kompromis med vores idealer og acceptere ting, som ikke ville blive accepteret i Danmark, hvis vi skal samarbejde med lokale myndigheder i lande som Afghanistan, Irak, Sudan eller Mali, siger han.

Han vurderer, at hensynet til samarbejdet med de irakiske sikkerhedsstyrker blev vægtet højere end rapporten fra efterretningsofficeren, Anders Kærgaard, der vurderede at det mest sandsynlige scenarie var, at der ville være civile på målene for Operation Green Desert.

- Den danske militære ledelse i Irak og politikerne i Danmark var interesserede i at få et samarbejde op at køre med irakerne. Et godt forhold til det irakiske militær var en forudsætning for at kunne overdrage mere ansvar til dem, og det var i dansk interesse, da det ville udsætte de danske soldater for færre risici. Derfor blev der taget andre hensyn end de efterretningsmæssige problemer, som den danske efterretningsofficer Anders Kærgaard kom med. Det er også det som ministeren siger i sit svar. Han påpeger at det kan være legitimt at se bort fra dårlige efterretninger, hvis andre hensyn har vejet tungere.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2013 - 09:45   25. aug. 2013 - 09:45

irak-krig

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her