29 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Våbenekspert undsiger USA's beviser mod Syrien

Ikke godt nok!

Våbenekspert undsiger USA's beviser mod Syrien

USA's beviser for, at Assad-regimet stod bag sidste uges kemiske angreb i Syrien, er ikke tilstrækkelige, siger førende ekspert i kemiske våben.

- Vi har konkluderet, at den syriske regering gennemførte dette angreb, sagde USA's præsident Barack Obama tirsdag om sidste onsdags dramatiske begivenheder i Ghouta i Damaskus, Syrien.
FOTO: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix
1 af 1

En af verdens førende eksperter i kemiske våben prikker nu hul i USA's beviser for, at Syriens præsident Bashar al-Assad og hans styrker stod bag kemisk angreb.

Aflyttede telefonsamtaler er ikke nok. De kan være manipulerede.
Ralf Trapp, våbenekspert

USA siger, at hovedbeviset mod Assad er aflyttede og båndede telefonsamtaler, hvor en ansat i Syriens forsvarsministerium og lederen for en styrke udstyret med kemiske våben opfører sig "panikagtigt".

Samtalerne skulle være foregået lige efter at bydelen Ghouta i Damaskus onsdag morgen i sidste uge blev ramt af en granat eller raket med kemisk stof, der dræbte over 300 civile.

Kan være manipulerede

Men det er ikke tilstrækkeligt at fremlægge en eller flere båndende telefonsamtaler som hovedbevis, mener den tyske kemiker Ralf Trapp, ekspert i kemiske våben og tidligere rådgiver for FN's sundhedsorganisation WHO.

- Aflyttede telefonsamtaler er ikke nok. De kan være manipulerede. De kan måske kun give et hint og antyde noget - måske også vigtigt - men USA er under alle omstændigheder velkommen til at sende sine beviser til FN, siger Ralf Trapp til Arbejderen.

Ralf Trapp har stor tiltro til FN's særlige eksperter, der i øjeblikket befinder sig i Syrien og blandt andet indsamler kemiske prøver fra krateret i Ghouta og tre andre påståede steder for rester efter kemiske angreb. Et foreløbigt resultat kommer først om et par dage. FN-inspektørerne, der forventes tilbage fra Syrien lørdag - har ikke mandat til at bestemme, hvem der stod bag angrebene.

Opfordrer til grundighed

- For at lave en grundig undersøgelse af kemiske angreb må man indsamle prøver på stedet, tale med øjenvidner, efterprøve udsagn samt efterprøve selve prøverne, siger Ralf Trapp, der er kemiker af uddanelse og i 2008 modtog den internationale pris for sit arbejde for afskaffelse af kemiske våben fra Den Internationale Union for Ren og Anvendt Kemi (IUPAC).

Blandt USA's beviser er også en liste over syriske kemiske fabrikker, lagre og laboratorier, samt en liste over flere påståede angreb med kemiske våben i de seneste to år. Rapporten er udarbejdes af efterretningstjenesten National Intelligence.

Tirsdag bad den syriske regering FN-inspektørerne om at blive længere for at gøre undersøgelserne grundigere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. aug. 2013 - 14:03   30. aug. 2013 - 18:26

Syrien

Anders Fenger
Skribent
Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR