I 1920'erne og 30'erne var forfatteren, journalisten, kritikeren, anmelderen og digteren Tom Kristensen et kendt ansigt i det københavnske selskabsliv. Her gjorde han sig især bemærket med et udsøgt kendskab til forskellige former for alkohol og steder, hvor de kunne indtages i uanede mængder, kort sagt det man i dag kalder "at gå i hegnet".
I årene 1920-1930 udsendte Tom Kristensen fire digtsamlinger og tre romaner, alle med det til fælles, at de indkredsede og beskrev efterkrigsgenerationens værditab. Tom Kristensen blev et vibrerende talerør for "den tabte generation", der havde oplevet at miste alt, hvad man før troede på. Alt var falsk, den gamle virkelighed var brudt sammen og i stedet herskede kaos. Som ingen før ham og næppe mange senere beskrev Tom Kristensen i sine prosa-digte og anmeldelser en tidsånd, der indbød til sammenbrud og depression.
Nu præsenterer Teater V i Valby teatermusikforestillingen Sange fra en fribytter, der er en musikalsk bearbejdelse af digte fra Tom Kristensens gennembrud som prosaist, "Fribytterdrømme". Det er skuespiller og sanger Jesper Lohmann, der sammen med komponist Bjarne Sahl og bassisten Eva Malling bringer liv i den store ordmesters utrolige psykologiske indsigt i menneskesjælens krinkelkroge.
Tom Kristensens digte er som skabt til musik og er tidligere omsat til musik af den nu afdøde blues-musiker Peter Thorup på den geniale LP Rejsen til Kina (1978). Komponisten Bjarne Sahl har i Sange fra en fribytter taget udgangspunkt i Tom Kristensens kærlighed til datidens jazzmusik, som reflekterere og gengav skibsmotorernes og de store lokomotivers blæsende, rytmisk pulserende beat.
Det er i sig selv et kunststykke at stå i lidt over en time ene mand på scenen og kommunikere med publikum gennem tekster, der ord for ord, linje for linje fortjener fordybelse, men Jesper Lohmann kan bare det knold. Hans dødsrute-branderter, hans ægte længsel efter kærlighed og kærtegn, hans uforfalskede liderhed og tørst - det hele brænder igennem og giver en uforlignelig hyldest til en af Danmarks største kulturarbejdere.