De torturofre, som Forsvarsministeriet kræver skal stille 40.000 kroner per person i sikkerhedsstillelse hvis de vil have deres sag prøvet ved en dansk domstol, er meget fattige.
Det kom frem i Højesteret i dag, hvor fem dommere blev præsenteret for argumenterne for og imod forsvarsministeriets krav om sikkerhedsstillelse.
Sagen handler om 23 tidligere irakiske fanger fra den omstridte operation Green Desert, der har lagt sag an mod den danske stat for medansvar for den tortur, de blev udsat for som følge af operationen. Højesteret skal afklare, om det er i orden, at Forsvarsministeriet kræver, at irakerne skal stille med en sikkerhed på 40.000 kroner per person, hvis de vil lægge sag an mod ministeriet.
I dag præsenterede rettighedsorganisationen Dignity lønsedler fra irakerne. Irakerne tjener mellem 1400 kroner og 6800 kroner om måneden.
- Det svarer til at irakerne skal lægge en hel årsløn til side til at føre sagen. Sådan et krav udgør reelt en barriere for, at irakerne kan får prøvet deres sag. Noget af det værste, et menneske, der har fået sine menneskerettigheder krænket kan oplever er, at der ikke bliver lyttet til ham. Og danske domstole er forpligtet til at fremme sager om beskyldinger om tortur og skabe klarhed om forbuddet mod tortur og forhindre at der fremover bliver udøvet tortur, forklarede Dorrit Kjær Christiansen, der er juridisk rådgiver hos Dignity, i retten.
Irakernes advokat Christian Harlang og Dansk Institut Mod Tortur (Dignity) henviste til FN's konvention mod tortur og til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Forsvarsministeriets forsvarer i sagen, kammeradvokat Peter Biering, fastholder at irakerne skal stille med garantien.
Dagens retsmøde var det eneste i sagen. De fem dommere afsiger kendelse på tirsdag den 17. september klokken 12.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278