19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke én ekstra krone

Social 2020-plan:

Ikke én ekstra krone

Regeringen fremlagde i dag ni mål for forbedrede forhold for socialt udsatte. Rådet for Socialt Udsatte kritiserer, at der ikke er ekstra penge til en forbedret indsats.

Margrethe Vestager, Helle Thorning-Schmidt og Annette Vilhelmsen fremlagde regeringens sociale 2020-plan på et pressemøde på Højstrupgård i Helsingør i dag.
FOTO: Keld Navntoft/Scanpix
1 af 1

Den sociale indsats overfor de mest udsatte grupper skal forbedres markant. Men der skal ikke bruges flere penge på området.

Det er meldingen fra regeringen, der i dag fremlagde sin sociale 2020-plan. Den består af ni konkrete mål for en forbedret indsats i forhold til udsatte børn og unge samt hjemløse, misbrugere og voldsramte kvinder.

Vi kan ikke få det lovede løft uden flere penge.
Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte

- Man kan godt forbedre indsatsen med de penge, der i dag er på området. Men vi kan ikke få det lovede løft uden flere penge, siger Jann Sjursen, formand for Rådet For Socialt Udsatte, til Arbejderen. 

- Vi er jo samtidig i en situation, hvor kommunerne sparer også på de socialt udsatte og hvor der er historisk få penge i satspuljen, tilføjer han. 

Også formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, efterlyser flere penge til at gennemføre det tiltrængte løft af socialpolitikken. 

- Kommunerne skal bruge de penge, de har, bedre, og så har vi brug for en social investeringsfond på to milliarder kroner til en målrettet tidlig indsats. Vi skal kickstarte indsatsen, så der bliver tale om en investering fremfor en voksende udgift, siger Benny Andersen. 

Både Socialpædagogerne og Rådet for Socialt Udsatte er glade for, at regeringen med sine sociale mål er med til at skabe fokus på den udsultede socialpolitik. 

Efterlyser strategier

Men Jann Sjursen savner noget mere konkret i 2020-planen om de planer og strategier, som skal til for at nå regeringens mål. 

Regeringen vil for eksempel reducere antallet af hjemløse med mindst 25 procent. I øjeblikket stiger antallet af hjemløse, især fordi der bliver flere unge hjemløse. 

Regeringen konstaterer da også, at der skal "sættes målrettet ind med en forebyggende og tidlig indsats i forhold til hjemløshed blandt unge". Men det konkretiseres ikke, hvad en sådan indsats skal bestå i udover, at kommunerne skal have fokus på problemet og stille "relevante boligløsninger" til rådighed. 

Jann Sjursen siger, at både de organisationer, der arbejder med hjemløse, og forskere har peget på to hovedfaktorer som årsag til ungdomsarbejdsløshed. Der er for få billige boliger og en del unge har en meget lille indtægt blandt andet på grund af den særligt lave kontanthjælp til unge, som regeringen netop har besluttet at udvide til endnu flere.

- De to faktorer kunne regeringen gøre noget ved, men den vælger ikke at gøre det, konstaterer Jann Sjursen.

Rådet for Socialt Udsatte har lavet sit eget forslag til en social 2020-plan, som Arbejderen beskrev i lørdags. Her foreslår rådet, at der indføres en særlig gunstig boligstøtte til unge på den lave ydelse. Men det er ikke med i regeringens plan.

Ikke mål for fattigdom

Blandt rådets mange andre forslag til sociale mål er, at antallet af fattige skal halveres inden 2020. Heller ikke det har regeringen taget med.

- Det er meget bemærkelsesværdigt, at regeringen ikke har noget mål i forhold til et færre antal fattige. Når vi nu har fået et måleredskab som fattigdomsgrænsen, skal vi da bruge det, siger Jann Sjursen.

Den kritik imødegik socialminister Annette Vilhelmsen på pressemødet, hvor målene blev fremlagt.

- De mål, vi har sat, blandt andet i forhold til at flere udsatte børn og unge skal have en uddannelse, vil jo være med til at forhindre at nogle ender under fattigdomsgrænsen, forklarede ministeren. 

Regeringen mener, at det nu er kommunerne, der skal tage fat på at føre de sociale mål ud i livet. Derudover vil regeringen lave en national plan for forebyggelse af sociale problemer med fokus på de mest udsatte mennesker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2013 - 17:30   12. sep. 2013 - 17:30

Socialpolitik

ur@arbejderen.dk
Sociale 2020-mål
  • Mindst 50 procent af udsatte børn og unge skal som 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse.
  • Udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres.
  • Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der får en dom for kriminalitet, skal falde med mindst 25 procent.
  • Andelen af anbringelser, der bryder sammen, skal falde med mindst 30 procent. 
  • Antallet af hjemløse skal reduceres med mindst 25 procent.
  • Andelen af borgere, der vender tilbage til et forsorgshjem efter, at de har fået egen bolig, må højest være 20 procent.
  • Andelen af kvinder, der har mere end et ophold på et krisecenter, skal reduceres med mindst 30 procent.
  • Andelen af stofmisbrugere, der efter behandling er stoffri eller har reduceret misbruget, skal øges til mindst 50 procent.
  • Antallet af narkorelaterede dødsfald på årsplan skal falde fra 250 til højest 200.

Kilde: Regeringens sociale 2020-plan