24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lettere at blæse i fløjten hinsidan

Danmark er undtagelsen:

Lettere at blæse i fløjten hinsidan

Både Sverige og Norge har skrevet beskyttelse af whistleblowere ind i loven.

Den svenske Riksdag har indført lovgivning, der giver offentligt ansatte som eksempelvis soldater ret til at gå til pressen med oplysninger, som offentligheden bør have kendskab til.
FOTO: Försvarsmakten
1 af 1

Mens Danmark ikke har særlige ordninger eller lovgivning til at beskytte whistleblowere, ser det anderledes ud hos flere af vores nabolande.

Sverige har skrevet direkte ind i loven, at alle offentligt ansatte har ret til at gå til pressen med en sag, som offentligheden skal have kendskab til. Hvis en offentligt ansat går til et medie har kilden ret til at være anonym, hvis han eller hun ønsker det. Retten gælder dog ikke i sager, hvor der er såkaldt "kvalificeret tavshedspligt". Det kan eksempelvis være sager, der kan true statens sikkerhed.

Hvis en offentlig myndighed eller en offentlig arbejdsplads forsøger at finde ud af, hvem kilden er, kan den ansvarlige for den offentlige myndighed blive straffet med op til ét års fængsel.

I Norge blev en række regler, der skulle fastslå offentligt ansattes ret til at sige fra overfor kritisable forhold og sikre dem mod efterfølgende repressalier, slået fast i arbejdsmiljøloven i 2005. Blandt andet har kan ansatte, som har været udsat for repressalier, kræver oprejsning og erstatning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2013 - 10:35   03. maj. 2015 - 20:30

Whistleblower

ml@arbejderen.dk