20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Historien om "John"

Historien om "John"

Frihedskæmperen Svend Otto Nielsen, kendt som "John", har fået sin historie.

Blandt "John"'s mest berømte sabotageaktioner var det vellykkede angreb på Riffelsyndikatets fabriksanlæg den 22. juni 1944, der var modstandsbevægelsens største aktion.
FOTO: Frihedsmuseet
1 af 1

Historien om "John" fortæller om skolelæreren og frihedskæmperen Svend Otto Nielsen, som sammen med "Flammen" og "Citronen" var blandt de "modigste og dygtigste" i modstandsgruppen Holger Danske. 

"John’ blev taget af Gestapo 9. december 1943. Sammen med vennen "Finsen" havde han natten forinden overnattet hos en fru Delbo, som angav dem. Efter en dramatisk flugt på cykel gennem Østerbros gader blev han såret af skud og arresteret og ført til Gestapos hovedkvarter på Dagmarhus, efter han selv havde dræbt en tysk politimand. Det var begyndelsen på slutningen.

I "John. Frihedskæmper og charmør" beretter Thomas Hjortsø og Preben Lund om "Johns" barndom, ungdom og hans vej til modstandskampen. Han var søn af en skovfoged i Himmerland og lærte her om "det frie liv" og at betjene skydevåben. Efter at ha´ været ude at sejle "verden tynd", ville han være styrmand men måtte opgive på grund af problemer med helbredet.

Han blev i stedet skolelærer, bosatte sig i Gentofte, blev gift i 1935 men hurtigt skilt grundet sin interesse for kvinder. Han rejste meget og så allerede i 30’erne hvad der var på vej og blev glødende anti-nazist. Da Danmark blev besat, greb han hurtigt til sabotage med blandt andre de kendte "Flammen" og "Citronen" - ofte i samarbejde med gruppen BOPA.

"John" ledede en række dristige og veludførte aktioner mod værnemagten og dens håndlangere, blandt andet mod Riffelsyndikatet i Tuborg Havn. Han var en jaget mand, der ofte søgte tilflugt i barndommens Himmerland. Her deltog han i våbenmodtagelser og sabotage.

Bogen er både et portræt af frihedskæmperen, "charmøren" og skolelæreren "John" og en medrivende historie om besættelsestiden, hvor vi følger hans aktioner, fangenskab og tortur hos Gestapo. "John" endte sine dage på henrettelsespladsen i Ryvangen i april 1944.

Det er et velskrevet, vidnesbyrd om en tid, der kan komme igen, hvis vi ikke lærer af historien. En lille vigtig bog.

08. nov. 2013 - 14:37   15. nov. 2013 - 10:49

Boganmeldelse

Bjarne Nielsen
Anmelder
4

Thomas Hjortsø og Preben Lund: John. Frihedskæmper og charmør. 187 sider, illustreret. 249,95 kroner. Informations Forlag.