28 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Torturofre har ret til retssag

Eksperter efter afvisning af fri proces:

Torturofre har ret til retssag

FN's Torturkonvention slår fast, at torturofre har adgang til at få prøvet deres sager ved domstolene, understreger Dignity efter at irakiske torturofre har fået afslag på fri proces.

De 23 civile irakere blev taget til fange under den danskledede Operation Green Desert i november 2004 og udleveret til irakisk politi, som udsatte dem for tortur. Her øver irakisk politi sig i at foretage anholdelser.
FOTO: Hærens Operative Kommando
1 af 1

FN's Tortorkonvention giver de irakiske torturofre, som har lagt sag an mod den danske stat, ret til at få deres sag prøvet ved en dansk domstol.

Sådan lyder udmeldingen fra Dignity, Dansk Institut mod Tortur, efter at 23 irakiske torturofre fra Operation Green Desert har fået afslag på fri proces i Procesbevillingsnævnet. 

Det er ikke rimeligt fratage fattige mennesker, der formentlig er blevet mishandlet under dansk medansvar, at få deres sag prøvet ved en domstol, fordi de ikke har råd til at føre sagen.
Karin Verland

- FN's Torturkonventions artikel 14 slår fast, at stater, der har underskrevet konventionen, skal sikre adgang til at få prøvet en sag om tortur ved domstolene og sikre erstatning, hvis en stat har er skyldig eller medskyldig i tortur. Torturofre har ret til oprejsning. Det fremgår tydeligt at den konvention, som Danmark har ratificeret helt frivilligt. Og det er vel ikke for meget forlangt, at man får erstatning, hvis et land har medvirket til tortur, siger Dignity's direktør Karin Verland til Arbejderen.

Dignity henviser til, at Danmark har tiltrådt den Europæiske Menneskeretskonvention og FN's Torturkonvention, der slår fast, at torturofre skal have adgang til domstolene og sikres erstatning og genoprejsning.

I strid med konvention

De 23 civile irakere blev taget til fange under den danskledede Operation Green Desert i november 2004 og udleveret til irakisk politi, som udsatte dem for tortur, før de blev løsladt uden at blive sigtet eller komme for en dommer.

En lækket video afslørede sidste år, hvordan danske soldater så til uden at gribe ind, mens irakiske poltisoldater slog og sparkede de tilfangetagne irakere. Efter anholdelsen fulgte det danske militær ikke op på, hvad der videre skete med irakerne.

- At afvise fri proces er reelt det samme som at fratage irakerne retten til at få deres sager prøvet ved en danske domstol. Det er ikke i overenstemmelse med FN's Torturkonvention. Det er ikke rimeligt fratage fattige mennesker, der formentlig er blevet mishandlet under dansk medansvar, at få deres sag prøvet ved en domstol, fordi de ikke har råd til at føre sagen, siger Karin Verland og fortsætter:

- Dignity havde meget gerne set, at irakerne havde fået fri proces, fordi sagen handler om tortur og er meget principiel. Tortur er en af de værste menneskerettighedskrænkelser og har ødelæggende konsekvenser for ofrene. Derfor er det drønærgerligt, at procesbevillingsnævnet nu igen har givet afslag.

Procesbevillingsnævnets afslag på fri fri proces kommer på trods af, at Højesteret i september slog fast, at irakerne ikke på forhånd skal stille med en økonomisk garanti på 40.000 kroner per iraker, før de kan få sagen prøvet. Højesteret henviste netop til, at der er tale om en principiel sag, og at kravet forhindrer de fattige irakere i at få sagen prøvet sagen.

Amnesty: Frafald krav eller betal

Også Amnesty beklager, at irakerne er blevet afvist fri proces.

- Betingelserne for at få fri proces er, at sagen er: Vigtig og principiel og så skal der være udsigt til at vinde sagen. Jeg tror, at Procesbevillingsnævnet vurderer, at sagen er både vigtig og principiel - men at der ikke er udsigt for irakerne til at vinde sagen, fordi sagen er forældet, siger chefjuist hos Amnesty, Claus Juul, til Arbejderen.

Han vurderer, at det strider mod både ånden og hensigten med FN's torturkonvention at stille hindringer i vejen for, at formodede torturofre kan få prøvet deres sag.

- Nu bør Forsvarsministeriet enten frafalde kravet om, at sagen er forældet, så irakerne kan få fri proces. Eller også bør ministeriet betale sagsomkostningerne for irakerne. Den her sag handler om den danske stats mulige medansvar for tortur. Sagen er for vigtig til, at den bliver afvist med juridiske spilfægterier, siger Claus Juul og fortsætter:

- FN's Torturkonvention skal sikre torturofre adgang til retfærdighed, opresjning og erstatning. Procesbevillingsnævnet og Forsvarsministeriet gør det modsatte. I stedet for at finde på alle mulige tekniske og formelle undskyldninger for ikke at føre sagen bør staten tage en helt anden tilgang: Man bør sige: Lad os få den prøvet ved domstolene. Lad os få afklaret, om der er begået fejl, og lad os give de her mennesker oprejsning, hvis der er. Kun sådan kan vi komme videre som samfund, og kun sådan kan vi lære af vores fejl.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen kræver nu forsvarsministeren i samråd om sagen, og de Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe vil tage sagen op i den radikale folketingsgruppe og i regeringen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. dec. 2013 - 08:43   05. dec. 2013 - 12:38

Irakkrig

ml@arbejderen.dk
Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.