De 23 irakiske torturofres retssag mod Forsvarsministeriet er blevet afvist af Østre Landsret.
Det sker, efter at irakernes advokat Christian Harlang udeblev fra et retsmøde i fredags. Forud for retsmødet meddelte advokaten landsretten, at han ikke kunne møde i retten, fordi Procesbevillingsnævnet har afvist at give irakerne fri proces.
Det er usundt for den danske retsstat, at den nødvendige domstolsbehandling af de irakiske tortursager afskæres.
Christian Harlang, advokat
- Dermed har Østre Landsret blåstemplet den danske stats brud på de af Danmarks tiltrådte konventioner om adgang til domstolsbehandling, siger Christian Harlang.
De 23 irakere har krævet erstatning, fordi de blev tilbageholdt under den dansk ledede Operation Green Desert i Irak i 2004 og udleveret til de irakisk politisoldater, der udsatte dem for tortur.
Irakerne har mødt en række forhindringer for deres sager i det danske retssystem: Først krævede Forsvarsministeriet, at de hver skulle stille med en sikkerhed på 40.000 kroner for at få deres sager for. Det blev afvist af Højesteret, men først på måneden afviste Procesbevillingsnævnet så at give irakerne fri proces. Det er ifølge Harlang problematisk, fordi der er tale om fattige bønder.
Sidste uge skulle Østre Landsret have taget stilling til den videre udvikling af sagen. Men da Harlang udeblev fra retsmødet, valgte retten helt at afvise sagen. I sin kendelse fra i går henviser Østre Landsret blandt andet til de irakiske torturofres "ressourcesvage" position.
- Det er mildt sagt usundt for det danske demokrati og den danske retsstat, at den nødvendige domstolsbehandling af de irakiske tortursager afskæres af ressourcemæssige grunde, mener Christian Harlang.
Men ifølge advokaten har Forsvarsministeriet foreløbig brugt tre millioner kroner i udgifter til sin forsvarer, kammeradvokaten, for at forhindre at irakerne får deres sag prøvet ved en dansk domstol.
- Det er ikke i den danske stats og det danske samfunds interesse, at skatteyderressourcer indgår i Forsvarsministeriets strategi, der har til formål at afskærme de ansvarlige embedsmænd og militærchefer fra ansvar, uddyber Christian Harlang.
Højesteret: "Urimeligt"
Forsvarsministeriet har forsøgt at forhindre, at sagen kom for en domstol. Det er sket ved at kræve sagen forældet og afvise fri proces, så de 23 fattige irakiske bønder selv må betale for retssagen.
Forsvarsministeriet har også krævet, at irakerne stillede med en sikkerhedsgaranti på 40.000 kroner hvér. Men det krav afviste Højesteret i september.
Højesteret skriver blandt andet i sin kendelse, at: "Sagernes helt særlige karakter og omstændigheder - den danske stats mulige ansvar for militær magtudøvelse i udlandet og de angiveligt ressourcesvage ofre for tortur i udlandet sammenholdt med statens begrænsede interesse i sikkerhedsstillelsen for sagsomkostninger - indebærer efter Højesterets opfattelse, at det vil være urimeligt at imødekomme Forsvarsministeriets anmodning om sikkerhedsstillelse".
På trods af at Højesteret kalder det "urimeligt" at stille krav om sikkerhedsstillelse overfor de fattige irakere, besluttede Procesbevillingsnævnet i november, at irakerne ikke kan få fri proces. Nævnet kommer aldrig med en begrundelse for sine afgørelser, og de kan ikke ankes til en højere instans.
Dermed skal de irakiske "ressourcesvage" torturofre altså selv betale for dyre retsomkostninger - eksempelvis udgifter til rejse og ophold til vidner, betaling af retsudgift, betaling af tolke og så videre.
- Dét, der er sket nu, er, at det indtil videre er lykkedes for Forsvarsministeriet at afskære de 23 irakere fra adgang til retfærdighed. Metoden er at afskære dem fra ressourcer til dækning af deres nødvendige udgifter til blandt andet retsudgifter og vidner og så videre, beklager Christian Harlang.
Sagen sendes til Strasbourg
Han vil nu bringe sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og FN's Torturkomité.
Han vil bede de to instanser tage stilling til: Om den danske stat har et medansvar for den tortur, som irakerne blev udsat for i op til 70 dage, efter de blev anholdt under den dansk ledede Operation Green Desert. Og så skal de to internationale organisationer tage stilling til, om det er lovligt, at den danske stat har afskåret de irakiske torturofre adgang til at få sagen opklaret og dermed deres adgang til retfærdighed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278