Louisiana i Humlebæk sammenligner i sin nye udstilling den verdensberømte amerikanske maler Jackson Pollock med vor egen Asger Jorn. Fælles for de to billedkunstnere, der aldrig mødte hinanden, er, at de samtidigt revolutionerede maleriets visuelle mulighed ved at sætte det underbevidste, spontane og ukonstruerede i centrum.
"Revolutionære veje - Jorn & Pollock" er en utrolig udstilling. Den rummer en overflod af store og små malerier, tegninger og kunstneriske eksperimenter. Desuden belyser den på fornem vis både de åbenlyse ligheder i de to kunstneres produktion - og den store forskel mellem deres psykologiske og intellektuelle udgangspunkt.
Det er den intellektuelle europæer Asger Jorn over for Jackson Pollock, der både repræsenterer den amerikanske drøm og mareridt. Mens Asger Jorn forblev fattig som en kirkerotte og døde af tuberkulose, levede Jackson Pollock efter sit tidelige gennembrud i 1942 i relativ velstand. Mens kommunisten Asger Jorn gennem marxist-leninismen betvivlede det bestående, søgte Jackson Pollock livslangt til sin tragiske død i 1956 at bekræfte sit geni, som han lige så regelmæssigt druknede i spiritus.
Udstillingen er opdelt i fem temaer med hver sit udtryk og som veje, der til stadighed krydser hinanden. "Myter og myteskabere" trækker på mytologisk og historisk materiale i samtidens tænkning. "Figuration og abstraktion" handler om de år, 1950-52, hvor de kunstnere afsøger figur i forhold til abstraktion.
"Abstrakt ekspressionisme og det, der ligner" viser Pollocks klassiske drypmalerier, der gør ham verdensberømt og Jorns "Luxus"-malerier med deres kritiske kant og distance. "Tilfældigheder og kontrol" nærstuderer de to kunstneres forskellige måder at styre deres værker på. Der sluttes med "Jorn & Pollock - Revolutionære veje", der er det abstrakte maleris endestation, før det overtages af popkunsten.
Uanset om man er til kunsthistoriske milepæle eller slet og ret til en præsentation af verdenskunst i næsten bedøvende mængder er turen til Louisiana en af forårets gode gerninger.