10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Drømmen om det gode liv

Drømmen om det gode liv

Den politiske virkelighed vender ikke sammen med kragerne og flyver tilbage til Christiansborg. Her er en rapport fra en udkantskommunist.

Tørretumbleren kommer ikke i nærheden af de hjemmestrikkede strømper. Og istapperne smelter nok med tiden.
FOTO: Jan Hermansson
1 af 1

Drømmen om det gode liv på landet har jeg altid haft. Den ”grønne bølge” brusede kraftigt i 1970'erne og denne vision fulgte vi, min kone Birgit og jeg.

Vi fandt et lille landsted i Vendsyssel, hvor vi stadig bor. Vi flyttede ind i et hus uden centralvarme og med sne på loftet. Altså indvendig. Det var i 1973.

Vi forpagter jorden ud og har op til 65 unge jersey kvier på græs. Smukke og dejlige dyr.

Drømmen om det gode liv lever, men slanger er der jo også i paradiset. 

Selvforsyning står højt i kurs for os. Det vil sige, at vi dyrker de fleste grøntsager, som vi skal bruge. Frugt og bær fra haven, men også fra naturen. Svampe fryser vi ned, og æbler tørres eller laves til most eller cider. Krydderurter samles til forskellige slags snaps. Havtorn bruger vi dels til snaps men også i madlavningen. Vi opvarmer vores hus udelukkende med brænde fra skoven.

På trods af at vi er indvandrere, har vi altid været en del af lokalsamfundet her i Hørby, nær Sæby. Vi deltager i borgerforeningens fester og aktiviteter. Borgerforeningen har lige holdt 100 års jubilæum og fejrede det med en fin fest i skolens gymnastiksal med sang og musik og dans og udgivelse af en bog om de sidste 100 år i byen. 

Afvikling

Byen er ramt af afvikling som mange andre byer i udkantsdanmark. Her var tidligere et jernbaneknudepunkt, her var læge og guldsmed, to slagterbutikker, kro, og flere købmænd. Nu er kun bageren og lokalbrugsen tilbage.

Skolen har kun tre klasser. Biblioteket er lukket. Alderdomshjemmet er lavet om til kulturhus. Men ildsjæle kæmper for at byen trods alt skal være et godt sted at bo i. Der bliver lavet skøjtebane til børn og barnlige sjæle, der synges i børnekor og arrangeres kaninhop og der laves vandrestier.

Drømmen om det gode liv lever, men slanger er der jo også i paradiset. Den sidste slange, vi har kæmpet mod, er olieselskabet Total. De vil udvinde skifergas her. Efter store sværdslag gik kommunen med til en pause i form af en VVM-redegørelse. Den er lige kommet. VVM-redegørelsen er på 750 sider, så det må jo være et godt argument. Nu skal der borgerhøringer til, inden byrådet giver tilsagn.

Ikke så ringe

Det er jo pudsigt, at Frederikshavns kommunes image og visioner om at være en ”grøn” kommune ikke er mere forankret, end at de er klare at kaste sig i Totals arme. Men det ligner jo sagen med Goldmann Sachs og den danske stat.

Visioner og snak er en ting - virkeligheden er en anden.

Vi finder glæde i de daglige gøremål på gården, der er altid opgaver der venter. Deltagelse i arbejdet med at bevare Nellemanns Have, Nordeuropas største paradisæblehave, som vedligeholdes af den lokale forening Nellemans Haves Venner, er for det meste hyggeligt og rart. Roture på havet er godt for både psyke og fysik. Venlige og hjælpsomme naboer er heller ikke at foragte. Vandreture langs strande, både den østlige som den vestlige side, er altid fine.

Nej, livet på landet er ikke så ringe.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2014 - 18:15   25. mar. 2020 - 09:55

Livsstil

af Jan Hermansson
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Jan Hermansson

Pensioneret økologisk landmand og tidligere socialrådgiver. Bor sammen med sin kone på en stråtækt, hvidkalket gård i Vendsyssel. Som aktiv udkantskommunist ser Jan både natur og lokalsamfund med politiske øjne. Han vil fremover sende friske pust fra det nordjyske, med inspiration til os alle om at bruge naturen og samtidig huske at passe på den.