23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mellemøstens mellemmad

Madopskrift

Mellemøstens mellemmad

Hummus, den klassiske puré af kikærter, er velsmagende, sund og billig som mellemmad eller tilbehør, og spises af alle i Mellemøsten på tværs af alle regionale og religiøse konflikter.

I det egyptiske Nildelta serveres den klassiske hummus ofte med olie og citronjuice i midten.
FOTO: Foto: Wikimedia.org
Kikærtebusken - Cicer arietinum - er nem at passe og vokser uden større problemer i Danmark.
FOTO: Wikipedia.org

Blandt den smukke ærteblomsts mange medlemmer har især Cicer arietinum - på dansk kikærter - haft stor betydning gennem årtusinder. Den er nem at dyrke, giver et godt udbytte, og så er dens frugter - på arabisk humus, på engelsk chickpeas, på spansk garbanzo - stopfyldt med livsnødvendig protein, som er cellernes byggestof.

Kikærtens oprindelse fortaber sig i det uvisse, men den har været dyrket i Mellemøsten siden det første landbrug for måske 10.000 år siden. Stamplanten til vor tids kikærter vokser stadig i floraen på stejle bjergskråninger omkring Tigris-flodens øvre løb nord og øst for den overvejende kurdiske provinsby Diyarbakir i det østlige Tyrkiet.

Hummus er samtidig navnet på den lækre forret og tilbehør, som Mellemøstens familier på tværs af alle religiøse og regionale skel i årtusinder har skændtes om, hvis opskrift er den bedste. Hver egn, landsby, ja hver husmor har sin udgave, der angiveligt stammer tilbage fra tidernes morgen, og derfor ret beset burde være ens.

Nogle insisterer på, at de mosede kikærter skal blandes med en tør pasta af ristede, stødte sesamfrø. Andre kan ikke forestille sig en hummus uden tahini, der er den samme pasta kogt godt sammen med olivenolie, og som giver en temmelig sød smag. Andre vigtige slagmarker i hummus-krigen er mængden af citronsaft, spidskommen eller ej, paprika eller cayennepeber... 

Jeg kan i hvert fald godt lide denne version, som man uden tvivl vil støde på rundt omkring i Libanon, Jordan, Egypten, Syrien, Israel og Tyrkiet.

Hummus

Ingredienser:

300 gram kikærter

1 dl tahini

Saften af to citroner

2 fed hvidløg

1 tsk salt

Mild paprika

1/2 dl olivenolie

1 spsk friskhakket koriander eller persille

1 tsk stødt spidskommen

Sådan gør du

Læg kikærterne i rigeligt vand mindst 12 timer før kogningen. Kom rigeligt vand i gryden, tilsæt kikærterne og varm det hele op, til det danner hvidt skum. Fjern skummet, som er løs æggehvide, og lad gryden bulderkoge i 10 minutter. Det nedbryder et giftigt stof i kikærterne. Skru ned på lavt blus og kog 30-40 minutter mere, til det er nemt at mase ærterne med en finger.

Mos de kogte ærter i en blender med lidt af kogevandet og bland dem med citronsaft, tahini, de knuste hvidløg og salt. Lige før servering røres olien med lidt paprika og dryppes over humussen. Pynt med frisk koriander eller persille, og server med sorte oliven, syltede grønne peberfrugter og brød.

Velbekomme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2014 - 12:28   23. maj. 2017 - 13:03

Livsstil

af Gert Poder
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Gert Poder

Gert Poders madfilosofi er anlagt på Bornholm i 70'erne. Kød var dyrt, men kvinderne i de nordbornholmske kollektiver lærte Gert at bruge sæsonens billige grøntsager, linser, bønner og andre vegetariske kerneingredienser, blandt andet tofu. I dag laver Gert også mad med kød, men maden skal først og fremmest være sund, billig og til at lave for almindelige mennesker.