I det røde køkken skal man også passe på sine fingre. Her er et par grydelapper, du kan bruge, næste gang du for eksempel laver tamales.
De er lavet i tunesisk hækling, også kaldet hakning, der er lidt anderledes end almindelig hækling - men som er meget bedre egnet til billedmotiver end den traditionelle metode.
Grydelap med Ché
Når man hækler tunesisk efter et diagram, starter man med mønstret fra nederste højre hjørne.
1. række: Slå 33 luftmasker op + 1 at vende på.
2. række: Stik nålen i anden maske fra nålen, slå om og træk igennem, stik i næste maske, slå om og træk igennem, osv. rækken ud. Du har nu 33 masker på nålen.
3. række: Når du kommer hen til enden, skal du ikke vende. I tunesisk hækling hækler man baglæns tilbage over rækken. Slå om, træk igennem 2 løkker, slå om, træk igennem 2 løkker - til du er tilbage ved start.
4. række: Når der kun 1 løkke tilbage på nålen hækler du fremad igen. Stik nålen i den lodrette del af den sidste maske du lukkede, på forsiden af det, du er ved at hækle. Slå om, træk igennem. Fortsæt til du når første tern i diagrammet med en prik i den 7. maske på rækken.
Nu skal du have fat i det sorte garn. Skift farve ved at slå om det sorte garn i stedet for det farvede, træk igennem (lad ca. 10 cm hænge bagpå, dem hæfter du senere), og fortsæt med det sorte til du har ligeså mange sorte masker, som der er tern med prikker i nederste linje af Chés hoved. Skift så farve igen, men tag denne gang den anden ende af det farvede garn, så du slipper for at have en lang tråd trukket henover bagsiden, og fortsæt rækken ud.
5. række: Når du hækler baglæns på rækken, samler du det sorte garn op igen til at lukke de sorte masker med, når du når hen til dem igen. Saml tråden op så den går under det farvede, på den måde bliver garnet snoet, så der ikke bliver et hul imellem de farvede og de sorte masker.
Når du kommer ind til ansigtet, kan du vælge imellem at trække tråden fra højre side med ind eller sætte en ny tråd til. Hvis du trækker tråden ind fra højre, skal du passe på at holde den løs på bagsiden, så din grydelap ikke bliver rynket sammen.
Når du er færdig med hele diagrammet, klipper du snoren af med en god ende tilbage til at hæfte med.
Bagside
Nu skal du lave en bagside til din grydelap. Bagsiden er nemmest at hækle i almindelig hækling.
1. række: Du skal igen slå 33 masker op + 1 til at vende på.
2 række: Vend, stik nålen i anden maske fra nålen. Slå om, træk igennem, slå om igen, træk igennem begge løkker på nålen - nu har du en fastmaske. Fortsæt med fastmasker som beskrevet helt hen til enden af din luftmaskesnor. Lav én luftmaske. Vend om.
3. række: Stik denne gang nålen i første maske på rækken. Hækl på samme måde som forrige række, husk at slutte rækken med en luftmaske inden du vender.
Fortsæt til din bagside er ligeså lang som forsiden.
Hæft de løse ender.
Læg de 2 dele vrang mod vrang, og hækl dem sammen med en kant af fastmasker hele vejen rundt. I det ene hjørne kan du lave en løkke af 10-15 luftmasker, så du har en strop, grydelapperne kan hænge i. Hvis der bliver for mange masker op ad siderne, kan du springe hver fjerde række over, i stedet for at hækle en fastmaske i enden af hver række. Hækl rundt to gange, så bliver din strop ikke løs.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278