De sidste par år er der udkommet en række fremragende biografier om Jorn, hvilket har givet indsigt i hans liv og levned, men delvist skygget for hans værker. Lars Morell gør i sin nye bog "Asger Jorns kunst" bod på denne synd med dette pragtværk.
Bogen kommer med en yderst frisk fortolkning ind på Asger Jorns arbejder med både tegning, vævning, keramik, grafik og skulpturer.
Det er så vidt vides den første bog, der sammenfatter hele hans kunstneriske udvikling fra debuten i 1933 til hans død i 1973. Bogen kommer med en yderst frisk fortolkning ind på Asger Jorns arbejder med både tegning, vævning, keramik, grafik og skulpturer. Vi får Lars Morells velargumenterede og forståelige fortolkninger af, hvad værkerne forestiller og hvorfor han lavede dem.
Værket indledes med Jorn citatet: "Det er ligegyldigt for tilskueren, hvad jeg mener med et billede. Det kommer an på, hvad han selv vil med det. Hvis han ikke har et personligt forhold til billedet, er det værdiløst for ham".
Centralt i forståelsen for Jorns værker er hans konflikt mellem udlængsel og hjemve. "Konflikten mellem hjemve og udlængsel udgør den grundlæggende spænding i hans værk. Rejsen blev hans livsform, og forvandlingsbilledet hans kunstform". Jorn var et rejsende menneske men glemte aldrig rødderne, hvilket hans gave, museet i Silkeborg, til hjemstavnen, er et klart udtryk for.
Ifølge forfatteren betød denne konflikt, at han var en uforudsigelig blanding af noget meget revolutionært og noget konservativt. Han ser ikke Jorn som en avantgarde-kunstner, men som en revolutionær, surrealistisk og eksperimenterede kunstner. Morells pragtværk bliver et manifest om dansk kunst og kultur fra besættelsestiden til studenteroprøret.
Bogen har mange friske syn på Jorns værker. De har udfordret anmelderens hidtidige syn, og de vil utvivlsomt udfordre mange "kunstkenderes" hidtidige fortolkninger. Man kan være enig eller ej, men et frisk pust er de.
Lars Morell der er idehistoriker, har tidligere udgivet "Kunstneren som polyhistor" (2004) om Per Kirkeby og "Asger Jorn på Læsø" (2012).
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278