Musikteater er en dansk opfindelse, som udvider 1900-tallets operette, britisk Music Hall og amerikansk musical. Det danske bidrag har været at samle en kunstners, en gruppes eller en epokes musikalske arv og få alle til at nynne med på de gamle melodier helt ned fra bagerste stolerække
Resultatet har været blandet: Fra canadiske LODHO's bindegale og geniale Tom Waits-fortolkning og Aarhus Teaters fremragende Nick Cave-forestilling "Nådens Stol" til nekrofile bunkepul på afdøde kunstnere fra bunden af popkataloget.
Betty Nansen Teatrets direktør, instruktør Peter Langdal, har tænkt den anden vej og valgt at forny genren med en forestilling, der bygger på en europæisk musical. Det er det franske Nouvelle Vague-ikon Jecques Demys kult-film "Les Parapluies de Cherbourg", på dansk "Pigen med paraplyerne".
Den tryllebandt i 1964 både europæiske og amerikanske filmelskere med musik af den franske orkesterleder Michel Legrand . Filmen vandt en Guldpalme i Cannes, gjorde Catherine Deneuve berømt over night og modtog flere Oscar-nomineringer, hvilket var helt usædvanligt for den tids franske film.
Peter Langdals "Pigen med paraplyerne" holder sig tæt til filmorginalen med sine sungne replikker, fremragende akkompagneret af August Rosenbaums seks-mands orkester. Dertil kommer Ashley Martin-Davis' forbløffende scenografi, der anbringer publikum i en illusion om, at de overværer en filmoptagelse, hvor scenetæpperne danner filmrammer, frames.
I filmen var hovedrollerne Nino Castelnuovo og Catherine Deneuve ikke de store sangere. Det er Birgitte Hjort Sørensen og Mikkel Kaastrups Mathew heller ikke, men de fungerer fint som det forelskede par, der må ofre kærligheden på Algier-krigens alter. Til gengæld synger Kaya Brüel som pigens mor og Danica Curcic som tjenestepigen fremragende. Også Jens Jacob Tychsen som rigmanden Cassard, Hanne Uldal som Guys tante og Morten Eisner i en række roller fungerer fint.
Når man har vænnet sig til formen bliver "Pigen med paraplyen" med sin saftige live-musik og overrumplende scenografi en fin og hjertevarm, musikalsk oplevelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278