Seniorbofællesskabet Midgården, hvor jeg bor, ligger i Mjølnerparken på Nørrebro i København.
Bofællesskabet er oprettet for 27 år siden, da Mjølnerparken blev bygget af boligselskabet Lejerbo.
Bofællesskabet er det første i København på lejebasis, så almindelige pensionister uden formue kan bo sammen
Bofællesskabet er det første i København på lejebasis, så almindelige pensionister uden formue kan bo sammen. Man skal være fyldt 50 år for at komme ind.
Lejlighederne er små - kun på 56 m2, men med altan. Desuden har vi et fællesrum, som benyttes flittigt af alle, samt en fælles have, hvor der grilles, når vejret er til det.
Små private rum - store fælles
Fællesrummet bruger vi til kaffe/te-komsammen to gange ugentligt om eftermiddagen, hvor de der har tid og lyst, møder op. Der laves mad hver 14. dag, hvor vi skiftes til at være på madholdet. De fleste er med på madholdene og laver det, de er gode til. Nogle kan lave mad, andre er bedre til at dække bord. Så spiser vi sammen og betaler 50 kronet til madkassen. Hvis der er overskud i kassen bruges pengene til jule-, påske- og sommerfrokoster.
Vi bruger også lokalerne til private arrangementer, da der jo ikke er meget plads i lejlighederne.
Skiftende kunstudstillinger har vi også i fællesrummet - og vi arrangerer også fælles udflugter til kunstudstillinger og andre steder. Derudover har foreningen Aktive Ældre på Nørrebro lokalerne til EDB-undervisning tre gange ugentligt, samt en onsdagsklub med hygge og udflugter og et stavgangshold, som går herfra og slutter med socialt samvær.
Den første søndag i måneden er der åbent hus fra klokken 14, hvor vi samles, og interesserede kan komme og høre om bofællesskabet, og blive skrevet op.
Mange af os deltager aktivt i det sociale liv i Mjølnerparken. Det kan for eksempel være at være med til at arrangere julefest, fastelavnsfest eller fest for unge, der er blevet studenter eller har færdiggjort en uddannelse. Ligeledes har vi sat gang i at få plantekasser i gårdene til at fungere.
Den første søndag i måneden er der åbent hus fra klokken 14, hvor vi samles, og interesserede kan komme og høre om bofællesskabet, og eventuelt blive skrevet op. Vi bestemmer selv, hvem der skal have ledige lejligheder.
I øjeblikket er der megen aktivitet om ændringer i Mjølnerparken. Der skal bygges om i lejlighederne, og der skal ændres i gaderne omkring os. Der er planlagt en basargade, således at mange stuelejligheder bliver nedlagt. Nogle lejligheder bliver større og mere attraktive, og der bygges ungdomsboliger.
Planerne er, at Mjølnerparken skal åbnes noget mere, og hænge bedre sammen med resten af Nørrebro. Samtidig skal de enkelte gårde lukkes, således at beboerne føler mere ejerskab for deres gård.
Alt dette nye holdes der møder med beboerne om, og der skal stemmes om det til sidst, når arkitekterne er færdige med tegningerne, og pengene til det er bevilliget fra Landsbyggefonden og Københavns Kommune.
Det giver tryghed at bo sammen
At bo i et seniorbofællesskab kræver, at man har lyst til at være sammen med andre i nogle situationer, men at man respekterer forskellighederne. Vi er en gruppe med forskellige politiske og religiøse tilhørsforhold og meninger. Vi respekterer hinandens private bolig, men inviterer nogle gange mindre grupper på besøg i vores lejlighed, så vi kan se hvor forskelligt, vi har indrettet os.
At bo i bofællesskab kræver lyst til at være sammen med andre og respekt for forskellighederne.
Trygheden ved at bo sammen på denne måde er, at vi kender hinanden, holder lidt øje med hinanden og hjælper hinanden i visse situationer. Vi skriver for eksempel på en liste, hvis vi tager ud at rejse, så alle ved, at man ikke er hjemme et stykke tid. Vi har også nogle gange forskellige grupper, der får arbejdsopgaver, blandt andet et haveudvalg.
Vi bliver tit spurgt om, hvordan det er at bo i Mjølnerparken. Svaret er, at vi er glade for det, men det kræver en vis tålmodighed, da der er mange forskelligheder blandt beboerne, hvor mange er flygtninge med traumatiske baggrunde.
Min holdning er, at der burde være flere af sådanne fællesskaber, som jeg er meget glad for at bo i.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278