11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Beskæftigelsesreform og dagpenge var i centrum

Årets 1.maj-taler

Beskæftigelsesreform og dagpenge var i centrum

Der var mange temaer i årets 1. maj taler. Dennis Kristensen, formand for FOA, roste regeringens beskæftigelsesreform, men beklagede samtidig, at genoptjening af ret til dagpenge atter var lagt til side.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, startede sin 1. maj hos 3F Kastrup.
FOTO: Kasper Palsnov/Scanpix
1 af 1

Solidaritet, fællesskab og sammenhold. Social dumping, EU. Beskæftigelsesreform og dagpengeret. Det var nogle af de mange temaer, som blev slået an i årets 1. maj-talere.

Mette Frederiksen lover at lytte, men hun har, som resten af regeringen, proppet Finanspagten i begge ører.
Jørgen Petersen.

LO's formand Harald Børsting startede sin 1. maj-dag med at glæde sig over en ny meningsmåling: 69 procent af danskerne mener, at fagbevægelsen udfylder en vigtig funktion.

- Når syv ud af 10 danskere viser deres opbakning, så giver det fornyet energi til 1. maj, sagde Harald Børsting inden han drog ud på sin tale-rundtur, som sluttede i Fælledparken.

Her uddelte han ikke mindst roser til regeringens nye beskæftigelsesreform, som han kaldte et helt afgørende opgør med 10 års borgerlig beskæftigelsespolitik.

Dansk Metals formand, Claus Jensen, udtrykte i sin tale håb om, at Folketinget nu vil samles bredt om at lave en aftale.

- Vi har ikke brug for mere politisk spilfægteri omkring vores arbejdsløse. Vi har ikke brug for flere ideologiske markeringer. Vi har brug for at samles om en reform, der rent faktisk gør det, den skal, sagde Claus Jensen.

Den danske vej

Også fra Dennis Kristensen, formand for FOA, var der ros til regeringens udspil, men også kritik:

- Desværre bliver spørgsmålet om genoptjening af ret til dagpenge atter en gang lagt til side, sagde han, men påpegede samtidig, at der bliver taget et opgør med "pjank og pjat og spild af de lediges tid med meningsløs aktivering, mistillid og bureaukratisk kontrol". 

Dennis Kristensen advarede også om, at den danske velfærdsmodel er truet.

- Jeg er efterhånden stærkt i tvivl om, hvorvidt det kan lykkes at sikre den danske model uden en begrænsning af arbejdskraftens frie bevægelighed mellem lande med afgrundsdybe forskelle i levestandard og arbejdsmarkedsforhold, sagde han.

Per Christensen, formand for 3F, kaldte regeringens reformudspil for et "virkelig godt, solidt og fremadskuende udspil. Et udspil, hvor ledige tages alvorligt".

Men der var også advarende toner i hans tale:

- Vi kan gå den vej, de tog i Tyskland for et årti siden. Her må otte millioner af vores naboer have op til tre jobs hver eneste dag, hvis de vil brødføde sig selv og familien. Eller vi kan gå den danske vej. Vores vej, sagde Per Christensen.

Finanspagten i ørerne

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som i den sidste tid har profileret sig på, at regeringen skal lytte til vælgernes bekymring, valgte at bruge sin tale til at slå fast, at hun er stolt af "den kurs, regeringen har sat for Danmark". 

- Vi vil til forskel fra vore politiske modstandere bruge flere penge på velfærd, ikke mindre. Vi har fremlagt en beskæftigelsesreform. Og det, der er den røde tråd i alt det, vi gør og laver, er, at flere mennesker skal have flere muligheder i fremtiden, lød det fra Mette Frederiksen.

Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, som talte til Rød 1. maj i Fælledparken, kritiserede Mette Frederiksen og regeringen:

- Mette Frederiksen lover at lytte, men hun har, som resten af regeringen, proppet Finanspagten i begge ører. Hun lytter ikke til folkets røst, men til kravene fra EU og dansk industri.    

Og om beskæftigelsesreformen sagde han:

- Regeringen mangler fortsat at forholde sig til det største problem på det danske arbejdsmarked, nemlig den store arbejdsløshed og de manglende praktikpladser til tusinder af unge. Regeringen har ikke engang taget tilløb til en offensiv beskæftigelsespolitik med sine hidtidige lovkataloger.

Løsning af dagpengeproblemet

Både SF's formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, pegede på behovet for en løsning af dagpengeproblemet:

- Det kan ikke være rigtigt, at en socialdemokratisk ledet regering ikke er i stand til at finde en løsning på dette kæmpe problem. Derfor vil jeg også stærkt opfordre regeringen til at komme ud af starthullerne og fremlægge en permanent og holdbar dagpengeløsning, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

- Lad os nu få lavet et retfærdigt og robust dagpengesystem. Der er ingen grund til dumstædigt at holde fast i et system, der ikke fungerer. Og når 34.000 mennesker falder ud af systemet, så fungerer systemet ikke, sagde Johanne Schmidt-Nielsen, som også appellerede til statsministeren:

- Du har lidt over et år tilbage af din regeringstid. Lad os bruge det år sammen. Lad os vise, at der er forskel på rød og på blå. På dig og Lars Løkke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2014 - 08:32   02. maj. 2014 - 08:23

1. maj

bi@arbejderen.dk