23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Godt brød til kampagne-farten

Madopskrift

Godt brød til kampagne-farten

EU skal ikke bestemme alt, og den 10. maj var de aalborgensiske gader fulde af aktivister fra Folkebevægelsen. Efter indsatsen blev de fodret af med hjemmebagt rugbrød, som du får opskriften på her.

Med hjemmebagt brændstof til rugbrødsmotoren er der ekstra energi til EU-modstandens aktivister.
FOTO: Ane V. Kristensen
1 af 1

Socialisternes Hus ligger blot nogen få hundrede meter herfra, hvor jeg bor.

Selv om jeg bor i Algade, og huset ligger i Søndergade, skal jeg blot ud af hoveddøren og til højre. På den anden side af Boulevarden bliver Algade til gågade. Det sidste stykke af gågaden hedder Nørregade. Midtvejs er der et stykke, der hedder Bredgade. Jovist, her er gaden bredere, og der er også et lille torv – navngivet Bredgade Torv. Søndergade løber parallelt med Bredgade og Nørregade, og præcis bag Bredgade Torv ligger Socialisternes Hus. 

Modstanden indtager gågaden

Stort set hver dag går jeg herfra og hen i gågaden, og normalt er jeg blot fokuseret på at gå fra A til B, men i disse dage er det anderledes. Nu er strækningen nemlig spækket med valgplakater, og på de fleste af dem står der: Skal EU bestemme alt.

Nogle af plakaterne er prydet med i mine øjne måske lidt for store fotos af nogen af folkebevægelsens kandidater. Heraf er de fleste med de tre nordjyske kandidater, Ole Nors Nielsen, Jørgen Grøn og Brian Olsen, og de tre kunne man i lørdags møde på Bredgade Torv, hvor Folkebevægelsen havde kaldt til lokal kampagnedag.

Der var stor aktivitet, og jeg synes der fra start til slut var en nærmest berusende god stemning

Allerede inden pavillonen, der blev stillet op i tilfælde af regn, var sat op og musikanlægget sat til, blev der råbt: skynd jer i gang, for pressen er her allerede. Derefter gik det slag i slag. Taler, musik og pauser, hvor der var tid til at snakke med folk.

Nogle aktivister tog en stak valgaviser og løbesedler med budskab om at stemme nej til patentloven, hvorefter de gik længere ned ad gågaden eller til andre dele af byens pulserende lørdagsliv. Andre af os blev tilbage i Socialisternes Hus, hvor vi gjorde frokosten klar.

Tanken var, at der skulle være frokost ca. kl. 13, men der var så godt gang i den ude på torvet, at det blev udsat til det hele var slut kl. 14. Enkelte måtte gå før, så de kom og fik lidt mad. Andre benyttede sig af muligheden for at komme forbi efter uddelingsaviser, så der var alt i alt stor aktivitet, og jeg synes, der fra start til slut var en nærmest berusende god stemning.

Da jeg, allerede inden vi gik i gang, konstaterede, at der var flere, der måtte gå tidligt, tænkte jeg: åh nej, der er indkøbt og forberedt alt for meget til frokost. Her tog jeg heldigvis fejl. Der kom virkelig mange og tog del i kampagneaktiviteterne, og da de vendte tilbage til frokosten havde de en nærmest glubsk appetit. At skåle og fade blev nærmest ryddet var dem virkelig vel undt.

Alle som en havde de ydet en stor indsats for, at vi nordjyder har andet og mere at fejre end at Aab netop er blevet kåret som danske mestre i foldbold.

Kampagnerugbrød

Kampagnedagen startede med morgenmad kl. 10, og da folk ankom, blev de mødt af en herlig duft af bagværk. Det var Bente, der var i gang med at bage kanelsnegle. Før den søde godbid, stod menuen på brød med ost og hjemmelavet marmelade. Connie havde bagt et super lækkert og solidt rugbrød. Opskriften på hendes brød får du her:

Første dag:

  • 1,5 liter lunken vand
  • 3 spsk. salt (jeg bruger noget mindre)
  • surdej

Røres sammen inden du tilsætter:

  • 700 g. rugkerner/hvedekerner (jeg bruger ca. 500 g. rug og 200 g. hvede)
  • 450 g. rugmel
  • 750 g. hvedemel

Det hele røres godt sammen i en stor skål, som står - tildækket med et viskestykke - ved stuetemperatur i 18-24 timer.

Anden dag:

  • En halv liter lunken vand
  • 500 g. rugmel (hold lidt igen så dejen ikke bliver for fast)
  • hørfrø - sesam - solsikkekerner kan tilsættes efter smag og hvad man har i skufferne.

Tag surdej fra til næste gang - drys med salt og sæt på køl. Dejen kommes i forme, der efterhæver 4 timer. Bages på nederste rille i halvanden time ved 200 grader

Brødene tages ud af formene, pensles med smeltet smør og stilles tilbage i en slukket ovn i en time.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. maj. 2014 - 10:00   25. mar. 2020 - 09:50

Livsstil

Af Jonna Kjær Nielsen
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Jonna Kjær Nielsen

Aalborgs røde madmor har i to årtier sat mad på bordet ved aalborgensiske arrangementer. Hun kokkererer gerne med årstidens grøntsager og henter inspiration fra hele verden, i særdeleshed Mexico. Kvalitet i maden og politisk bevidsthed præger menukortet, som du fremover vil få lov at læse med på her på arbejderen.dk.