Den engelske militærhistoriker Max Hastings, der er kendt for adskillige værker om Korea og Anden Verdenskrig, har skrevet storværket "Korea. Den glemte krig 1950-1953". Her giver han, trods vestlige briller, en fremragende samlet og nuanceret fremstilling af krigen, der kunne have udløst en Tredje Verdenskrig, men nu "kun" blev en generalprøve på Vietnamkrigen.
For USA var Japan, Korea og Vietnam det samme.
Hastings formår at sammenkoble strategiske og politiske overvejelser sammen med de mange gribende øjenvidneskildringer fra mere end 200 veteraner fra begge sider af fronten.
En konklusion Hastings når frem til, er at Washington drog de forkerte slutninger af Korea-erfaringerne. De mente fortsat, at de ville vinde enhver konflikt med deres enorme og moderne våben over en dårligere (asiatisk) fjende, og at man skulle holde på enhver diktator, hvis denne ville agere bolværk mod kommunismen. For USA var Japan, Korea og Vietnam det samme.
Krigen starter
Den 25. juni 1950 krydsede Kim Il Sungs Nordkorea grænsen til Sydkorea og Koreakrigen var en realitet. USA fik FN’s sikkerhedsråd, minus Sovjetunionen, med på at gøre fælles front mod Nordkorea.
Det blev en brutal krig med ufattelige omkostninger.
Det blev dengang det eneste sted efter Anden Verdenskrigen, hvor de to supermagter mødtes på slagmarken og for første gang i historien afslutte en krig uden at have vundet dem. På Sydkoreas side var den uheldige alliance FN og USA, mens Sovjet og især det nyerklærede socialistiske Kina støttede Nordkorea. Det blev en brutal krig med ufattelige omkostninger.
Her skal noteres at på trods af at Nordkorea angreb, så ville de antikommunistiske kræfter i USA krigen. Den skulle inddæmme den regionale kommunisme, som var på stærk fremmarch efter Mao Zedongs sejr i Kina året før.
I spidsen for de vestlige interesse styrker stod anti-kommunisten, den amerikanske general MacArthur. Han lykkedes med at trænge Nordkorea helt tilbage til den kinesiske grænse, og true disses byer og anlæg, på trods af advarsler fra Washington mod dette.
Svaret kom promte. Kina sendte hundredetusinder af soldater ind over grænsen og trængte amerikanerne tilbage. MacArthur krævede atomvåben indsat, men fik nej af præsident Truman og blev fyret.
USA i Nordøstasien
Koreakrigen muliggjorde, at USA fysisk kunne være til stede i regionen, hvad de har været lige siden. Hastings mener, at Kim Il Sung undervurderede USA interesse i området og dermed deres vilje til krig. Tabet af Kina sved endnu.
54.000 amerikaner omkom i de tre år krigen varede samt 3100 fra de øvrige FN tropper, hovedsagelig briter, tyrker og franskmænd. Danmarks bidrag var hospitalsskibet "Jutlandia".
Undertegnede bryder sig ikke om udtrykket "Den glemte krig". Det udtrykker vestlig medietankegang. Koreakrigen er ikke glemt af de to landes befolkninger, eller af de amerikanske og kinesiske familier, der mistede sønner i krigen.
Selv om bogen har vestlige briller på, er der meget at hente. Det kan undre, at der ikke kommer en nyere version af bogen på markedet, i takt med at diverse arkiver bliver åbnet og ny viden tilgængelig.