17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmarks undergrund fyldt med skifergas

Store interesser på spil

Danmarks undergrund fyldt med skifergas

Ifølge geologiske undersøgelser indeholder Danmarks undergrund lige så meget skifergas, som der er produceret fra Nordsøen over en periode på 39 år.

Marken ved Dybvad, hvor Totals prøveboring kommer til at foregå. Total har afsat 300 millioner kroner til prøveboringen og håber på at komme igang med kommerciel produktion i 2022.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

I direktionslokalerne hos den franske energigigant Total kan man godt åbne champagneflaskerne.

Onsdag aften kom Total, som håber på et skifergaseventyr i Danmark, et stort skridt nærmere eventyret.

>> Læs også: Byråd siger ja til prøveboring

Det skete, da byrådet i Frederikshavn besluttede at sige ja til, at Total kan begynde at prøvebore efter skifergas i kommunen. Tilladelsen blev givet på trods af massive protester fra lokale borgere og miljøbevægelser.

Gas for milliarder

Og alt tyder på at der er masser af skifergas og mange penge at bore efter:

Danmarks undergrund indeholder lige så meget skifergas, som der er produceret fra Nordsøen over en periode på 39 år.

De potentielle naturgasreserver i skiferformationer har givet store forventninger i EU.
EU-kommissionen

Sådan lyder vurderingen fra eksperter fra de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, der sammen med danske geologer fra Geus har analyseret skifergas-potentialet i Danmark.

Hvis eksperternes skøn holder stik, ligger der skifergas for milliarder af kroner i den danske undergrund.

>> Læs også: Total håber på dansk skifergas-eventyr 

Det vil kræve 9112 brønde at få gassen op fra undergrunden, anslår USGS.

På trods af, at udvinding af skifergas er meget omstridt, er der ingen slinger i valsen hos regeringen.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen støtter op om skifergas, fordi "øget produktion af naturgas vil også kunne være med til at forlænge den periode, hvor vi kan være selvforsynende med naturgas samt være til gavn for samfundsøkonomien". 

Geostrategiske interesser

Det er ikke kun penge og økonomi, der er på spil.

Øget indvinding af skifergas i Danmark og Europa er en af hjørnestene i at blive blive mindre afhængig af Ruslands olie og gas, mener EU-kommissionen:

"De potentielle naturgasreserver i skiferformationer har givet store forventninger i EU. Skifergas kan være en mulig substitut for fossile brændstoffer med større kulstofemissioner. Egne naturgasressourcer kan mindske afhængigheden af leverandører uden for EU", skriver EU-kommissionen blandt i en rapport om efterforskning og produktion af skifergas fra januar 2014.

>> Læs EU-kommissionens rapport om skifergas her

EU-kommissionen håber på, at skifergas vil komme til at udgøre næsten halvdelen af EU's samlede gasproduktion og dække ti procent af EU's gasefterspørgsel i år 2035.

Der har endnu ikke været nogen kommerciel produktion af skifergas i EU, men der er gennemført nogle få pilotproduktionsforløb. Den kommercielle produktion kan påbegyndes i 2015-2017 i de medlemsstater, der er længst fremme, forudser EU-kommissionen.

Netop geostrategiske interesser har ført til at USA satser massivt på at udvinde skifergas i USA for at undgå at skulle importere en olie fra Mellemøsten.

Samtidig er USA's afhængighed af Mellemøsten er ændret: Nu eksporterer Mellemøsten mere olie til Kina.

Fracking af skifergas og -olie har betydet, at USA har overhalet Rusland på listen over verdens største producenter af fossile brændstoffer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2014 - 06:35   27. jun. 2014 - 06:42

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.