Valget til EU parlamentet den 25. maj i år satte en ny dagsorden. Fremgangen for de EU-kritiske partier er et klart signal til EU's politikere og EU landenes regeringsledere om, at der er noget helt fundamentalt galt med den retning, EU udvikler sig. Diskussionen om, hvilken vej EU bør følge, er blevet åbnet igen.
Med udgangspunkt i deres økonomiske ekspertise rejser de en præcis og skarp kritik af hele den økonomiske struktur i EU og de tiltag, der er blevet taget, for at løse krisen.
Dermed har de to økonomi professorer Bruno Amaroso fra Italien og Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, egentlig opnået deres mål med deres lille bog "Europa? Den udeblevne systemkritik", der udkom kort før valget til EU-parlamentet. Det erklærede mål med bogen er netop at være med til at åbne en diskussion af den katastrofale vej, som EU har udviklet sig.
"Store befolkningsgrupper ser den aktuelle udvikling, hvor arbejdspladserne forsvinder, hvor udenlandsk arbejdskraft underbyder det aftalte lønniveau, hvor de sociale ydelser reduceres, som en konsekvens af den øgede centralisme og markedsmæssige deregulering. De ser bestemt ikke EU som løsningen, men i stigende grad som problemet", konkluderer Amaroso og Jespersen om den politiske situation forud for valget.
De to forfattere ser ikke resultatet af valget som et nej til europæiske samarbejde. EU skepticismen "skal snarere tolkes som et nej til måden det europæiske samarbejde praktiseres på".
Amaroso og Jespersen erklærer sig som tilhængere af de oprindelige ideer bag EU og mener, at den forkerte udvikling i EU med øget centralisme på nationalstaternes bekostning tog fart efter murens fald. Med udgangspunkt i deres økonomiske ekspertise rejser de en præcis og skarp kritik af hele den økonomiske struktur i EU og de tiltag, der er blevet taget, for at løse krisen, som for eksempel finanspagten og den tysk inspirerede sparepolitik.
Kritikken af den økonomiske politik har ellers været fraværende i de dominerende medier i Danmark gennem de seneste år. Alene denne kritik fra to EU-tilhængere gør bogen til et vigtigt bidrag i debatten, men Amaroso og Jespersen går også videre og ser tingene i både et demokratisk og socialt perspektiv.
Bogen er ikke bare en kritik af EU. Amaroso og Jespersen har klare ideer og forslag til, hvor EU bør rulles tilbage og erstattes af et regionalt samarbejde.