Vi er i 1938 hos Hamburg familien Strangl, hvor Karl driver familiens klædefabrik, som kan registrere en voksende omsætning af uniformer til Hitlers oprustning. Han er lykkeligt gift og far til fire.
Hans bror Gerhard er professor i matematik på universitetet. Han har mistet både hustru og datter på grund af sygdom, så det at skrive bøger og undervise er hans liv.
Begge brødre bliver ufrivilligt involveret i den fremadstormende nazistbevægelse ved hjælp af manipulation, løfter og trusler. Derved bliver de en del af noget, de ikke kan styre. Karl bliver forsyningsofficer og oplever krigen på nærmest og grusomste vis i både Frankrig og Sovjetunionen. Gerhard bliver medansvarlig for jødetransporter og senere kommandant i koncentrationslejren Neugraben.
Bogen veksler mellem de tre punkter – familien i Hamburg, fronterne i Frankrig og Sovjetunionen og kz-lejren. På denne måde lykkedes det den debuterende forfatter Jesper Bugge Kold at sætte det normale over for det perverse og absurde samt fortælle, hvad krig kan gøre ved folk. Intet er bare sort hvidt. Grænserne flyder. Er man den samme med uniformen på som uden? Kan man vende tilbage?
Det er på mange måder en anti-fascistisk roman, der illustrerer hvad der kan ske når man ikke kæmper imod. Det er også en anti-krigsborg der på glimrende vis fortæller om al krigens gru og perversiteter.
Efter krigs nedelaget fuldendes tragedien. Fuld af skyld begår Karl selvmord mens Gerhard, som så mange andre nazister, flygter til Sydamerika,.
De to mænd, der i 1938 levede et roligt og fredfyldt liv, forvandles på grund af nazismen og krig, på få år til "Vintermænd".
Jesper Bugge Kold (f. 1972) har arbejdet som journalist og arbejder nu som bibliotekar. "Vintermænd" er en flot debut, der lover godt.