16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sudans fortabte drenge

Filmanmeldelse

Sudans fortabte drenge

Flygtninge fra Sudan og deres egne historier er kernen i "The good lie", hvor Reese Witherspoon får et kulturchok, som den unge velmenende men naive socialrådgiver.

Socialrådgiveren Carrie, morsomt spillet af Reese Witherspoon, opper sig, da hun fatter at de kulturelle forskelle mellem USA og Sudan er vildt store.
FOTO: Scanbox
1 af 1

I midten af 1980'erne foregik en af verdens største humanitære kriser i Afrika. Mere end 100.000 børn blev forældreløse og tvunget på flugt fra den brutale vold, der hærgede i Sydsudan. USA startede et program, der skulle bringe tusinder af disse unge mennesker – ”de fortabte drenge”- til amerikanske byer fra kyst til kyst, den største integrationsindsats i USA`s historie.

Instruktøren Philippe Falardeau havde tidligere filmet under krydsild i Sudan og insisterede på, at skuespillerne skulle have autentisk tilknytning.

Filmen følger en lille gruppe børn på flugt, efter at deres forældre er dræbt i landsbyen i Sudan. Den ældste, 14-årige Theo, tager ansvaret for sin bror Mamere og lillesøster Abital; de vandrer i månedsvis gennem tørre stepper og frodige grønne floddale. En nat bliver de i Etiopien opdaget af fjendens soldater, og Theo ofrer sig. Da de endelig kommer frem til flygtningelejren Kakuma i Kenya, træffer de andre børn og slår sig sammen med Jerimiah og den teknisk begavede Paul.

Fra Sudan til USA

Først 13 år senere kommer de med et fly til Kansas, hvor de skal integreres. 17- årige Abital bliver skilt fra dem og anbringes  hos en familie i Boston. Socialrådgiveren Carrie, morsomt spillet af Reese Witherspoon, er ikke særlig involveret i deres integrering, men hun opper sig, da hun fatter at de kulturelle forskelle er så store, at de end ikke kan forstå, hvad en telefon er for noget.

Meget undrer dem i deres nye hjem: Hvorfor smides enorme mængder af mad ud i store skraldespande? Hvorfor må de ikke give det til de fattige? Hvorfor får Paul problemer med sine arbejdskolleger, fordi han arbejder hurtigt og efektivt?- og hvorfor kan Abital ikke bo sammen med dem?

Flygtningenes egne historier

Carrie får nok at se til og yder en meget større hjælp, end hun har kompetence til. Manuskriptforfatteren Margaret Nagel rejste rundt i USA og hørte næsten 1000 sudanesiske unge mennesker fortælle om deres oplevelser i USA og i Afrika.

Instruktøren Philippe Falardeau havde tidligere filmet under krydsild i Sudan og insisterede på, at skuespillerne skulle have autentisk tilknytning. Så Ger Duany og Emanual Jal (Jeremiah og Paul) er tidligere børnesoldater, mens Arnold Oseng(Mameree) var med i flugten til Kakuma, og Kuoth Wiel (Abital) er født i en flygtningelejr. Ingen af dem er professionelle skuespillere, men de virker alle særdeles overbevisende.

Hvad sker der hos os selv

Filmens første del med børnenes flugt gennem Østafrika er gribende og stærk, medens den amerikanske del spiller mere på humor og undren over det amerikanske bureaukrati. Mamere rejser tilbage til Kenya, for at hjælpe sin genfundne bror Theo og udviser den ultimative familiesolidaritet med ”a good lie”.

Falardeaus smukke og hjertevarme film om disse 5 individuelle sudanesiske børneskæbner burde kunne åbne vores øjne for det positive i andre kulturer, og få os op på mærkerne nu, hvor regeringen agter at beskære Ulandstilskuddet med flere milliarder. Forholdene er fortsat horible i Sudan og der er mere end 100.000 flygtninge i Kakumalejren!

11. nov. 2014 - 13:08   12. nov. 2014 - 16:53

Film

Karen Hammer
Anmelder
4

The good lie. Instruktør: Philippe Falardeau. Har haft premiere.