I krimiserien om den småalkoholiserede berlinske kriminalassistent Gereon Rath, der fortsat er på vej i hundene, er vi nået til "Sagen Vaterland", der som de øvrige foregår i 1930’ernes Tyskland.
Et nyt storværk fra Volker Kutscher og atter med et spændende drive og et intelligent plot.
Det er det fjerde bind i serien efter "Den våde fisk, "Den stumme død" og "Goldstein", hvor nazister og kommunister slås i gaderne, nogle gange afbrudt af kampe mellem kommunister og socialdemokrater. Alle er gribende og komplekse, skrevet på baggrund af historiske begivenheder med Weimarrepublikkens undergang som ramme.
I 1932, året hvor de tyske socialdemokrater i SPD troede, de skulle slå til, står politiet i Berlin over for fundet af en død mand i en vareelevator i det legendariske forlystelsescenter Haus Vaterland på Potsdamer Platz.
Meget tyder på, han er druknet i centerets swimmingpool, og han er tilsyneladende ikke den eneste, der er omkommet på denne måde. Og noget tyder på en seriemorder, der bruger indianergiften curare. Sagen optager Berlins borgere, og Rath må i arbejdstøjet.
På politigården på Alexander Platz har Rath svært ved at holde fokus, fordi han står over for at skulle giftes med sin store kærlighed, kollegaen Charlotte ’Charly’ Knight, som er kommet tilbage fra et studieår i Paris. I efterforskningsøjemed ansættes hun i Haus Vaterland.
Sporene peger i østlig retning, og Rath må en ud på en udsædvanlig efterforskningsrejse, som blandt andet bringer ham til Masurien i Østpreussen, hvor berlinske kriminaler ikke er populære. Bogen er spækket med vidunderlige beskrivelser af landskab og kultur i denne del af det nuværende Polen.
Foruden opklaringen af Haus Vaterland-sagen slås det berlinske politi med kupforsøg og nazistisk overtagelse.
Et nyt storværk fra Kutscher, og atter med et spændende drive og et intelligent plot. Man kan godt mærke, at Kutscher har studeret historie og filosofi, og så er Berlin en fantastisk ramme for spion og krimier. Over 600 siders politisk underholdning i verdensklasse.