”Skyggen af en Helt” er en lidt mærkelig film. Den er både dokumentarisk med hensyn til Den Spanske Borgerkrig, og barnebarnet Laurits' søgen i bjergene omkring Ebro i Spanien, hvor Gustaf Munch-Petersen faldt i kampen. Men alt omkring mormoren er rekonstrueret, eftersom Lisbeth døde for tyve år siden. Dette spil mellem Laurits og mormoren fungerer fremragende, og man tror næsten hele tiden, at det er mormoren Laurits besøger.
Derfor rejste Gustaf pludselig en morgen i december 1937 fra sit trygge hjem i Gudhjem.
Gustaf Munch-Petersen var hverken medlem af DKP eller sågar sympatisør. Han var født ind i en akademikerfamilie, med gode økonomiske vilkår, men han følte, at han måtte gøre noget for at redde verden, hans kone, hans datter og hans endnu ikke fødte barn.
Derfor rejste Gustaf pludselig en morgen i december 1937 fra sit trygge hjem i Gudhjem på Bornholm for at deltage i Den Spanske Borgerkrig.
Fire måneder senere blev han, blot 26 år gammel, skudt under en tilbagetrækning fra Grandesa ved Ebrofloden. Hans familie måtte vente næsten et halvt år, før de fik bekræftet, at han var død.
Gustaf Munch-Petersens barnebarn, Laurits Munch-Petersen, har med sin halvdokumentariske film ”Skyggen af en Helt” forsøgt at grave sin morfars historie frem. Hvorfor tog han afsted? Hvad var det, der drev ham? Var han en helt eller var han blot en kujon?
Mormor som fornægter og forløser
Laurits skal have historien gennem sin mormor Lisbeth, som var Gustafs kone. Men hun er ikke særlig interesseret i at indvie sit barnebarn i den historie. Forholdet til Gustaf er ”glemt” – hun har tilsyneladende bare aldrig glemt, at han forlod hende sådan pludselig over en nat. Senere giftede Lisbeth sig igen, men kun børnene med hendes nye mand betød noget for hende.
Men Laurits er en stædig karl, han ønsker ikke at give op. På forunderlig vis får han efterhånden mormoren blødt så meget op, at hun ikke alene fortæller om hendes og Gustafs forhold, men sågar også henter ting frem fra en skunk på første sal, såsom den fyldepen Gustaf skrev sine digte med.
Med ”Skyggen af en Helt” har vi atter fået et lille stykke Danmarkshistorie, lavet på en lidt usædvanlig måde men utrolig interessant. Gustaf Munch-Petersen var en interessant kunstnerisk person. I et af de første digte til sine forældre, skrevet i 1932, lyder indledningen sådan:
Jeg blev ikke det, I ventede/ jeg blev alt det, I frygtede.