23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil styrke arbejdet i bevægelserne

Enhedslisten til årsmøde

Vil styrke arbejdet i bevægelserne

Der er behov for at styrke det udenomsparlamentariske arbejde i en situation, hvor Venstre og Socialdemokraterne er enige på afgørende punkter, fastslår de delegerede på Enhedslistens årsmøde.

Jakob Nerup fra Frederiksberg argumenterer for engagement i dagpengekampen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

En helt central opgave for Enhedslisten i den nuværende politiske situation er at styrke sit arbejde og engagement i fagbevægelsen og de folkelige bevægelser.

I en situation med en reaktionær Løkke-regering og et socialdemokratisk alternativ, der på afgørende spørgsmål er enige med Venstre, er der behov for at styrke det udenomsparlamentariske arbejde. 

Vi viste konkret, at det nytter at kæmpe. Det er det, der skal til for at ældre samfundet.
Katrine Toft Mikkelsen

Sådan lød det klare signal i debatten på Enhedslistens årsmøde i dag.

"Det vil i den kommende periode være en central opgave for Enhedslisten at inspirere og organisere folkelig modstand mod regeringens reaktionære politik for at gøre Løkkes regeringstid så kort som mulig og indsnævre en kommende Mette Frederiksen-regerings mulighed for at føre blå politik. Vi skal være aktive i bevægelser og græsrodsorganisationer, og vores styrkede position i Folketinget skal sammen med den stærke repræsentation i kommuner og regioner målrettet anvendes til at styrke den folkelige aktivitet", hedder det i den politiske udtalelse, der med stort flertal blev vedtaget på årsmødet i dag.

Enhedslistens ansvar

Mange af de knap 60 indlæg i beretningsdebatten handlede om behovet for, at Enhedslisten som det største parti på venstrefløjen tager et større ansvar i forhold til at rejse kampen mod nedskæringer og forringelser. 

Ikke mindst arbejdet med at støtte de mange nye flygtninge fyldte meget i debatten. Mange af Enhedslistens medlemmer er aktive i Venligboerne og andre bevægelser og solidaritetsinitiativer i forhold til flygtninge. Men flere opfordrede til et endnu større engagement.

Astrid Vang Hansen kaldte den hjælpeindsats, vi har set udfolde sig i Danmark de sidste tre uger, for historisk.

- En taler ved den store demonstration til støtte for flygtninge i København den 12. september erklærede, at udlændingedebatten er død og solidaritetsdebatten er startet. Der er potentiale til at gøre de ord til sandhed. Vi skal blive endnu mere en del af den her bevægelse, sagde hun.

Flere pegede på, hvordan flygtningestrømme har været med til at ændre folkestemningen på meget kort tid. Før valget var to tredjedel af danskerne imod at tage flere flygtninge. I dag går to tredjedel ind for, at vi skal tage flere flygtninge.

Der lød kraftige opfordringer til at Enhedslistens medlemmer bakker op om den folkevandring i sympati med flygtninge, der gennemføres til Christiansborg i forbindelse med Folketingets åbning den 6. oktober. 

Dagpengekamp

Også dagpengereformen fyldte meget i beretningsdebatten.

- Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på sin beretning. Det, der er sluppet ud, ser ikke godt ud. Man kan ikke få et bedre system for de samme penge. Desværre ser det ud til at toppen i LO og FTF vil være med til forringelser. Heldigvis er mange lokale fagforeninger ikke enige med toppen. Nogle af dem planlægger et fagligt stormøde den 20. oktober dagen efter at Dagpengekommissionen er kommet med sin rapport. Her må alle faglige tillidsfolk fra Enhedslisten deltage, erklærede folketingsmedlem Finn Sørensen.

Han understregede, at Enhedslisten sideløbende med at der stables protester på benene vil arbejde i Folketinget for at lægge pres på Socialdemokraterne for at forsøge at samle et flertal af partier, der vil gennemføre forbedringer af dagpengesystemet. Men indtil videre er Mette Frederiksen afvisende i forhold til den plan.

Jakob Nerup fra Frederiksberg kom på talerstolen lige efter og opfordrede alle de delegerede til at rejse deltagelse i det faglige stormøde overfor deres tillidsmand og i deres fagforening.

Der var også delegerede, der fortalte om helt lokale kampe. Katrine Toft Mikkelsen fra Brønshøj-Husum havde været med til at rejse kampen mod lukning af sit barns fritidshjem sidste år.

- Vi fik inddraget 95 procent af forældrene og vi vandt kampen, fritidshjemmet overlevede. Bagefter sagde en forældre til mig, at nu troede han igen på demokratiet. Vi viste konkret, at det nytter at kæmpe. Det er det, der skal til for at ældre samfundet, konstaterede hun.

Ligeledes berettede Peder Hvelplund fra Hjørring om hvordan kampen mod skifergasboringen i Nordjylland har været med til at øge aktivisternes politiske bevidsthed.

Debatten afspejlede et parti med stor selvbevidsthed efter den markante fremgang både ved folketingsvalget i år og kommunalvalget i 2013. 

Samtidig står det også klart, at det parlamentariske arbejde tager mange kræfter. Det gik som en rød tråd gennem debatten, at der skal arbejdes med i højere grad at få partiets indsats på Christiansborg, i kommuner, regioner og i bevægelserne til at hænge sammen og understøtte hinanden. 

Aktivistisk kommunalpolitik

Bo Møller fra Albertslund fremhævede det succesfulde arbejde med at føre aktivistisk kommunalpolitik.

- I Albertslund har vi stillet forslag om at boykotte Ryanair i kommunalbestyrelsen og fik det vedtaget. Vi har også foreslået boykot af israelske bosættervarer, været aktive i sagen om misbrug af reglerne om gensidig forsørgerpligt, foreslået indretning af et asylcenter og lokalt produceret mad til ældre. Den linje vil vi fortsætte, sagde han.

Eksemplet med Ryanair blev fremhævet som et eksempel til efterfølgelse. Her var Enhedslisten både med til at støtte den aktive faglige kamp og rejste samtidig sagen om boykot i mange byråd

Modsat advarede blandt andet Maria Lassen fra Aalborg mod, at Enhedslisten i de enkelte byråd ender med at sidde og være med til at snitte og skære for at få budgettet til at hænge sammen indenfor de alt for snævre rammer.

- I stedet skal vi arbejde for et kommunalt oprør mod rammerne, erklærede hun.

Den politiske udtalelse fremhæver nødvendigheden af, at Enhedslisten efter SR-regeringens fallit påtager sig rollen med at opbygge en ny venstrefløj med sit eget politiske projekt. Flere delegerede kritiserede, at SF og Alternativet nævnes som kræfter, der skal inddrages i den debat. 

- SF har lige været med til at lave aftale om at Dong skal på aktier og Alternativet betragter ikke engang sig selv som venstrefløj. Vi skal samarbejde med de to partier, men de er ikke centrale diskussionspartnere i forhold til fremtidens venstrefløj, sagde Mikael Hertoft fra Østerbro.

Men en afstemning viste flertal for at beholde formuleringen omkring SF og Alternativet i den endelige udtalelse.

Generelt set var der tale om en meget enig beretningsdebat. Dog var der flere delegerede, der kritiserede partiledelsens ja til at lave forlig om finansloven for 2015. Men et forslag om et mistillidsvotum til hovedbestyrelsen blev stemt ned med et stort flertal.

Årsmødet fortsætter i morgen søndag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. sep. 2015 - 13:27   28. sep. 2015 - 13:20

Ø-årsmøde

ur@arbejderen.dk
Gitte Christensen, 40 år, Stevns
Ledig fleksjobber

- Enhedslisten er faktisk det eneste parti, der står som værn mod de fjendtlige indstillinger, der er til de svageste i samfundet.

- Det vigtige er, at Enhedslisten kommer ud over rampen og fortæller, at fællesskabet skal fungerer på tværs af ressourcer. Uanset om du kan bidrage, eller hvor meget du kan bidrage.

- Vi skal argumenterer mod den liberalistiske tankegang: "Enhver er sin egen lykke-smed". Kort sagt, skal Enhedslisten sparke opad og ikke nedad.

John Jessen, 64 år, Aarhus
Voksenunderviser

- Vi skal sige klart nej til de dagpengeforringelser, der ligger i horisonten. Når vi kommer hjem fra årsmødet, må vi hver især tænke over, hvad det er for nogle foreslag, vi skal stille i fagforeningerne. Presset skal lægges der.

- Det, der betyder mest, er jo styrkeforholdet mellem arbejderne og arbejdsgiverne. Og det, at man ikke behøver at frygte at blive arbejdsløs. Man kan jo se nu, hvordan de faglige ledere gennemfører forringelser.

Nicolai L. Sejrup, 24 år, Aalborg
Anlægsgartner-praktikant

- Enhedslisten skal være tydeligere på klimaområdet.

- Vi har i Danmark en oplevelse af, at vi går forrest i kampen for miljøforbedringerne, men det er ikke helt rigtigt. Derfor skal vi i Enhedslisten vise, at der er et politisk alternativ i forhold til miljødelen.

- 62 procent af vores jordarealer bliver brugt på landbrug. En meget lille procent er økologisk. Vi skal diskutere om det kan betale sig på sigt.

Fakta om Enhedslisten
  • 9350 medlemmer fordelt på 100 afdelinger over hele landet.
  • 13 medlemmer af Folketinget (2019). Partiet mistede et mandat ved folketingsvalget i maj 2019.
  • Fik 244.664 stemmer ved folketingsvalget i 2019 (mod 274.444 stemmer ved valget i 2015).
  • 101 medlemmer af byråd i 68 kommuner.
  • 13 medlemmer af regionsrådene – fire medlemmer i Region Hovedstaden, tre i Region Sjælland og to i hver af de øvrige tre regioner.