Ingen tvivl om, at det gav styrke, da kunstnere og andre kunne stå sammen med De Splittergale og andre sårbare, der er ramt af besparelser og fordomme.
Glæden får De Splittergale gennem deres optræden med musik, sang og gøgl.
Orkestret De Splittergale fyldte fornylig 25 år, og det blev fejret i lørdags. Jubilæumsfesten var et overflødighedshorn af gøgl, folkemusik, tryllekunstnere og sigøjnermusik, børneunderholdning og frem for alt, De Splittergale selv og orkesterleder Jacob Hogrebe. Mange gæster havde fundet vej til den store sal på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Aarhus.
Anne Marie Helger og Jeppe Helweg, Familieorkestret fra Nørrebro, Zirkus Bunterhund fra Berlin var blandt de optrædende, der fik mulighed for at stå sammen med De Splittergale og andre sårbare, der er ramt af besparelser og fordomme. Den trofaste samarbejdspartner, sigøjnerorkestret Romano Suno, havde igen taget den lange vej fra Ungarn til Danmark.
- Prøv lige at nyde det! , opfordrede konferencier Marie Netterstrøm og overlod scenen til De Splittergale og deres show sammen med Romano Suno.
Ikke som de andre
”Kabaret og vrang show” varslede allerede i titlen, at en sprog-jonglør banede sig vej til scenen. Kontrasteret af et nedtonet kostume men dog rødt og fyrigt blev Anne Marie Helger akkompagneret af sin mand Jeppe Helweg på klarinet.
- Jeg er tragi-komiker!, introducerede Anne Marie Helger sig selv. Hun optræder ofte for psykisk sårbare.
- For de synes jo nok, at jeg er en af slagsen, fortæller Anne Marie Helger til Arbejderen med henvisning til, at hun ofte er blevet mødt med udsagnet: ”Du er da ikke som de andre!”
Anne Marie Helger kalder med stor respekt de psykisk sårbare for sine ”kernekunder”. Hun mener selv, at hun har ”en rem af huden”, idet hendes far havde flere depressioner.
Den store smittefare ved glæde
Initiativtager til De Splittergale er Jacob Hogrebe, som startede orkestret i 1990 på Gallo Skolen i Aarhus. Deres første optræden var i cafeen på psykiatrisk hospital, og det var med til at give ideen til navnet De Splittergale. Orkestret er både for psykisk sårbare og andre, der gerne vil bidrage musikalsk og socialt.
Det var en lidt usædvanlig 25-årig, der kunne fejre fødselsdag og jubilæum. Orkestret De Splittergale er blevet voksen og selvstændig i kampen for selv at fylde sit liv med glæde. Glæden får De Splittergale gennem deres optræden med musik, sang og gøgl, og de gør det fuldt bevidst om den store smittefare: At deres glæde kan sprede sig til publikum.
Som psykisk sårbare er De Splittergale blandt dem, der bliver sparet meget på, og derfor sparer de heller ikke på ”stikpillerne”, hverken til borgmester Jacob Bundsgaard eller Århus Kommune og det psykiatriske system, når de optræder med deres show. Det måtte borgmesteren erkende i sin videohilsen til jubilæumsfesten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278