Ifølge avisen Notat er der over 30.000 fastboende polakker i Danmark, og over 5000 pendlere. Dette fik fornylig formanden for LO i Århus, Ole Kristiansen, til under en debat at konstatere, at vi bør have en bredere E45-motorvej.
Oplysningsforbundet DEO havde inviteret til debatkoncert om ”Polakker på vandring ”. Især mange polakker, men også danskere, var mødt frem .
-Er vi landsforrædere, mor, fordi vi er migreret? sang Czeslaw Mozil som et spørgsmål til salen, inden debatten gik i gang. Med sit polsk-danske band, Czeslaw Spiewa, satte han ord og toner på migranternes følelser som optakt til debatten. Det var svært at vente på anden del af koncerten.
Bygget på skuldrene af polske arbejdere
Arrangementet blev fandt sted på DOKK1, byens nye hovedbibliotek, der ligger på havnen i Århus. Stedet var i flere år i orkanens øje, hvad angår misbrug af polsk arbejdskraft.
Under byggeriet hyrede svenske firmaer polske arbejdere til lave lønninger, mens danske tømrere gik arbejdsløse i Århus. DOKK1 ligger samtidig lige ved siden af Navitas, et uddannelsessted, der blev bygget med polsk arbejdskraft, opbevaret ude på Djursland og hver morgen kørt ind på arbejde i busser.
Denne behandling af polske arbejdere blev der skøjtet let hen over i aftenens debat, selv om der både har været aktioner og blokader på havnen til støtte for de polske arbejdere.
Polakker og danskere må mødes
Hensigten med debatten blev introduceret af Michael B. Lauritsen fra DEO, som en opfordring til at diskutere de fordomme, der er omkring polakker, tænk bare på løndumping og velfærdsturisme. I stedet for at grave grøfter, er det vigtigere at lære hinanden at kende, sagde Michael B. Lauritsen. Han kunne oplyse, at der i dag er 100.000 arbejdere fra Centraleuropa i Danmark. Heraf er 40.000 polakker, og det betyder, at der er flere polakker end tyrkere i Danmark. Men hvem er de polakker, der bor i Danmark?
-Migrationen eller udvandringen starter altid som noget midlertidigt, havde Trine Lund Thomsen, lektor fra Aalborg universitet erfaret. Arbejdskraftens vandring ender ofte med, at man først rejser hjem igen som pensionist.
-Mange polakker er skamfulde over at rejse ud for at tage arbejde i et andet land. De tør ikke vende tilbage, fortalte Olla Carlsen, tolk for Bygge-og Anlægskartellet 3F. Hun havde netop samme dag været ved Skejby Sygehus i Aarhus for at tale med de polske arbejdere, men de turde ikke snakke med fagforeningen.
Undgik spørgsmålene om EU
Men hvorfor rejser så mange polakker væk fra deres hjemland, væk fra deres familie, blev der spurgt fra salen. Hvad betyder EU og arbejdskraftens frie bevægelighed i den sammenhæng? Hvad vil fagforeningerne gøre, når arbejdsgivere kun vil betale 40 kroner i timen?
Disse spørgsmål havde paneldeltagerne meget svært ved at komme ind på.
Olla Carlsens forklaring var, at Polen har haft en omskiftelige historie med mange forskellige herskere og opdelinger, og at mange gerne ville udleve ”drømmen om vesten”, efter murens fald.
Roman Smigielski, polsk – dansk tolk og revisor, foreslog overraskende, at man kunne genindføre ”polak-loven” af 1908. Dengang havde de polske arbejdere i det mindste ret til at få oversat deres arbejdskontrakt til polsk. Sådan er det ikke i dag, konstaterede han tørt.
Skurvognens herligheder sat i musik
Hvor vigtigt det er at få oversat til sit eget modersmål, kunne man konstatere som dansker i salen, da Czeslaw Mozil introducerede sin musik og tekster. Det skete i hurtig vekslen mellem dansk og polsk, mens den underfundige musik fra hans band, Czeslaw Spiewa, greb som en stor fugls vinger om det polske publikum. Ingen tvivl om at de følte sig mødt.
Man kunne følge med i en dansk oversættelse af Czeslaws ironiske tekst, om skurvognens herligheder som kombineret arbejds- og boplads, hvor man sover på flamingoplader, pisker fløde med en boremaskine og varmer suppe med en varmluftspistol, fordi:
Jeg slipper for hver dag
At rende hid og did
Og sparer samtidig
både penge og tid.
Musikken var skiftevis fortællende og lystig, skiftede mellem tango, reggae og cirkusmusik. Måske lugtede det også lidt af melodier til Brecht-sange. Super dygtige musikere gjorde koncerten til en musikalsk oplevelse af høj kvalitet.
Hurra for Czeslaw Spiewa og DEOs gode initiativ med debatkoncerter, som også nåede til Aalborg og København.