14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslisten vil give nedslidte ny mulighed

Debat i Folketinget i dag

Enhedslisten vil give nedslidte ny mulighed

Hverken S, DF eller SF vil stemme for Enhedslistens forslag, der vil gøre seniorførtidspensionen til en reel mulighed for nedslidte.

Mange har ikke helbred til at svinge murersken helt frem til, at de er 68 år.
FOTO: PN
1 af 1

I dag skal Folketinget andenbehandle lovforslaget om en forhøjelsen af folkepensionsalderen fra 67 til 68 år. Forhøjelsen kommer til at gælde for alle, der er født efter 31. december 1962.

Men mange med hårde og nedslidende job er ikke i stand til at arbejde så længe, konstaterer Enhedslisten. 

Mange af vores medlemmer har svært ved at holde til de sidste år på arbejdsmarkedet.
Ellen Lykkegaard, 3F

Partiet har derfor stillet et ændringsforslag, der vil give nedslidte mulighed for at få seniorførtidspension, fra de er fyldt 55 år, hvis erhvervsevnen er nedsat med mindst 50 procent. 

Begrebet seniorførtidspension blev indført i forbindelse med forringelsen af efterlønsordningen.

– Men den nuværende seniorførtidspension løser ikke problemerne for nedslidte, fordi kravene for at få tilkendt pensionen er nøjagtig de samme som ved den almindelige førtidspension. Det betyder, at der i praksis ikke må være nogen som helst arbejdsevne i behold, siger Finn Sørensen, Enhedslistens beskæftigelsesordfører.

3F er glade for forslag

Tal fra Ankestyrelsen viser, at kun 325 på landsplan har fået tilkendt seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft 1. januar 2014.

Forslaget fra Enhedslisten har opbakning i fagforbundet 3F.

– Mange af vores medlemmer har svært ved at holde til de sidste år på arbejdsmarkedet. Seniorførtidspensionen virker ikke. Kun meget få får den. I stedet bliver de sendt i ressourceforløb og den slags. Der er brug for, at de her mennesker får nogle rettigheder, siger Ellen Lykkegaard fra 3F.

Under førstebehandlingen af lovforslaget i november erkendte både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti at arbejdere i nedslidende job, bliver ramt af den forhøjede pensionsalder, og at den nuværende seniorførtidspension ikke er en hjælp i den situation.

Begge partier vil alligevel stemme for lovforslaget, der er en konsekvens af den såkaldte velfærdsaftale fra 2006 om højere pensionsalder, som de er med i.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser samtidig at stemme for Enhedslistens ændringsforslag. 

DF undlader at stemme

Socialdemokraterne vil direkte stemme imod forslaget.

– Det er ikke fordi vi nødvendigvis er afvisende overfor det, men vi vil hellere diskutere seniorførtidspensionen særskilt og ikke i forbindelse med hævelse af pensionsalderen. Det kommer til at tage noget tid at finde den rigtige holdbare model for en ændring af seniorførtidspensionen og sikre finansieringen, siger Peter Hummelgaard Thomsen, der var Socialdemokraternes ordfører ved førstebehandlingen af lovforslaget.

Dansk Folkeparti undlader at stemme for Enhedslistens forslag.

– Egentlig kan vi godt støtte forslaget, men der mangler at blive fundet penge til det på finansloven. Derfor undlader vi at stemme, siger Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører. 

SF undlader også at stemme med henvisning til, at de er med i forligskredsen bag seniorførtidspensionen og arbejder for en løsning i det regi. Så det er kun Alternativet, der vil stemme for Enhedslistens forslag.

Folketinget skal også behandle to andre ændringsforslag i dag. Et fra Enhedslisten om, at folketingspolitikere og ministre skal have en pensionsalder, der svarer til den øvrige befolknings. I dag kan de gå på pension, senest når de er fyldt 61 år. Det forslag bakkes op af Alternativet, SF og Dansk Folkeparti.

Alternativet stiller et ændringsforslag om lavere pensionsalder for mennesker, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet, det vil sige ufaglærte og kortuddannede. Det forslag støttes kun af Enhedslisten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. dec. 2015 - 10:01   15. dec. 2015 - 10:10

Pension

ur@arbejderen.dk