Ordrebøgerne bugner hos den danske våbenindustri.
Store ordrer til NATO's missilforsvar og dansk militærs milliardordrer til kampfly, missilsystemer og pansrede mandskabsvogne betyder, at millionerne ruller ind hos våbenindustrien.
De baltiske lande oplever et stort sikkerhedsbehov på grund af det spændte forhold mellem Vesten og Rusland i kølvandet på Ukraine-konflikten.
Morten Andersen, FAD
Men de danske våbenfirmaer har ikke tænkt sig at læne sig tilbage. De jagter nye markeder - både herhjemme og i øst.
I november var en gruppe danske våbenfirmaer på salgsfremstød i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.
Salgspotentiale i forsvarsbudgetter
- Det siger sig selv, at de baltiske lande - og Polen - oplever et stort sikkerhedsbehov i øjeblikket på grund af det spændte forhold mellem Vesten og Rusland i kølvandet på Ukraine-konflikten. Vi kan se et salgspotentiale i deres forsvarsbudgetter og i deres planlægning af deres fremtidige forsvar, siger Morten Andersen til Arbejderen.
Han er business development manager hos våbenindustriens brancheorganisation FAD.
De danske ambassader i de tre baltiske lande og den danske forsvarsattaché i de baltiske lande har afsat ressourcer til at servicere de danske våbenproducenter. På turen fik våbenfirmaerne udleveret en omfattende mappe med oplysninger om stigningerne i de baltiske landes forsvarsbudgetter og fakta om de baltiske landes markeder.
På ambassaden i Riga underskrev den danske og den lettiske våbenlobby en aftale om at udveksle information og om at samarbejde om salgsfremstød og konferencer.
FAD har også lige været på salgsfremstød i Sydkorea og besøgte blandt andet det sydkoreanske militær og sydkoreanske våbenfirmaer. Herudover vil forsvarsindustrien til foråret tage på salgsfremstød i USA.
Et flertal i Folketinget vedtog i 2013 en såkaldt Open for Business-strategi, der slår fast, at militæret og de danske ambassader i udlandet skal hjælpe våbenindustrien med at markedsføre deres produkter over for andre landes militær - eksempelvis ved at stille materiel og personale til rådighed for virksomhederne.
Strategien pålægger dansk militær og danske ambassader at arbejde for at fremme den danske våbenindustris omsætning. For at leve op til de krav har danske ambassader ansat såkaldte forsvarsattacheer til at hjælpe dansk våbenindustri i udlandet.
Danske militær har mindst 30 gange udlånt udstyr og personel til våbenindustrien, så de kan markedsføre deres produkter.
Kræver udlicitering af vedligeholdelse
Også herhjemme ser våbenindustrien muligheder for nye markeder.
– Forsvaret bør i langt højere grad udlicitere drift og vedligeholdelse af deres materiel. Der er stort set ingen grænser for, hvad virksomheder kan stå for at vedligeholde. Det kan være alt lige fra køretøjer, radarer, radioer, helikoptere, skibe og kampfly, siger FAD's direktør Frank Bill til Arbejderen.
FAD har været i dialog med sine medlemsvirksomheder, militæret og med forsvarsordførere for at sætte udlicitering af drift og vedligeholdelse på dagsordenen. På sit årsmøde til februar har FAD inviteret politikerne til en paneldebat om mulighederne for at udlicitere militærets vedligeholdelse af materiel.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278