14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra venstre-socialisternes partiliv

Anmeldelse

Fra venstre-socialisternes partiliv

I Stig Hegns bog følger vi en VS-afdeling i Esbjerg samt de mange arbejds- og fraktionskampe. Han lægger vægt på, at det var sjovt at være aktiv.

Stig Hegn var medlem af SF fra dets start i 1959. Da det skejede ud i 1967 brød en gruppe ud og dannede Venstresocialisterne, VS. Blandt disse var Hegn.
FOTO: Foto fra bogen.
1 af 1

Det er ikke hver dag, at et mere menigt medlem af den revolutionære bevægelse skriver om sine erfaringer, så Stig Hegns oplevelser fra sin og Venstresocialisternes ungdom er velkomne.

Især den militante havnearbejderstrejke i Esbjerg med den gribende løsladelse af lederen Karl Jørgensen er flot beskrevet.

Stig Hegns bog har fået titlen, "Et herligt liv – en ungdom i VS og afdelingen i Esbjerg"Vi følger arbejdet i afdelingen, bladarbejdet, de mange arbejds- og fraktionskampe.

Hegn var medlem af SF fra dets start i 1959. Da det skejede ud i 1967 brød en gruppe ud og dannede Venstresocialisterne, VS. Blandt disse var Hegn. Han var nu flyttet fra Slagelse til Bramminge, hvor han var blevet biblioteksleder. En stilling, han besad frem til 2000.

Hegn skriver om "en broget tid, om socialdemokrater og kommunister. Og på den anden side af gærdet om politiet med deres efterretningsvæsen, deres hunde og deres forsvar for statsmagten".

Bogen er ikke "en doktordisputats, men en partisoldats erindringer", men mest om tiåret 1975-85. Det er som nævnt hans ungdomsliv i det unge VS i Esbjerg, der er erindringernes omdrejningspunkt. Og da de var unge ildsjæle, kommer vi godt rundt i klassekampenes mange felter.

Vokseværk og nedtur

Bogen gennemgår flot de mange strejker og støttearbejdet omkring disse i Esbjerg. Især den militante havnearbejderstrejke i Esbjerg med den gribende løsladelse af lederen Karl Jørgensen er flot beskrevet. Også Ri-Bus-konflikten og de vilde påskestrejker 1985, der var de største i Esbjergs historie, omtales flot og detaljeret. Lærerigt for især yngre læsere.

Partiet gjorde på sin 8. kongres i 1975 op med den hidtidige faglige politik, fik indført grundskoling og startede en debat om program. Hegn beskriver udmærket, hvorledes afdelingen udvikler partiets største lokalblad ”VS-kysten”, der fik et oplag på 4-5000 aviser og skulle have samme funktion som Lenins "Iskra", være "det stillads, hvorom partiet blev bygget".

Hegn bliver medlem af fraktionen Faglig Fællesliste, FFL, der senere blev til de trotskistiske grupper Internationale Socialister(IS) og Revolutionære Socialister(RS). Hegn er medlem af RS, indtil de bliver ekskluderet af VS i 1985.

Efter de voldsom kampe i påsken 1985 kom "Schlüters årti" og VS’ nedtur. En nedtur der udover fraktionsslagmålene, ifølge Hegn, "først og fremmest findes i de sociale og politiske forhold uden for partiet". De centrale dele af arbejderklassen var i tilbagegang og arbejdsløsheden var blevet tidoblet i perioden 1973-85. Mange bevægelser som slumstormerne og boligbevægelsen var væk, og "der var mindre vand at svømme i for et parti som VS".    

Det var også sjovt

Siden 2002 har Hegn været medredaktør på bladet Solidaritet og deltaget i redaktionen af det forlag, som er udgiver af denne bog. Han bruger desuden en del tid på lokalhistorisk arbejde. Han er ikke medlem af Enhedslisten.

Selv om bogen varmt kan anbefales og er spækket med gode historier og anekdoter, har den to minusser. Den er for lang og især stoffet om interne fraktionskampe kunne med held have være forkortet, og så mangler den et navneregister. Dens litteraturliste og noteapparatet er derimod imponerende.

Hegns konklusion på sit liv som partisoldat er, at "livet på venstrefløjen efter 1968 slet ikke var, som den almindelige højrefløj fremstiller det. Det var nemlig også sjovt!".

10. mar. 2016 - 14:05   17. mar. 2016 - 12:15

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
4

Stig Hegn: Et herligt liv – en ungdom i VS og afdelingen i Esbjerg. 421 sider, illustreret. 120 kroner. Forlaget Solidaritet.