02 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Storbritannien viser vejen for EU-modstanden

Danmark bør koble sig på exit-debat

Storbritannien viser vejen for EU-modstanden

Den konsekvente EU-modstand i Danmark skal bruge afstemningen i Storbritannien til at rejse debatten om dansk udmeldelse af EU herhjemme, lyder budskabet fra Kommunistisk Partis EU-konference i weekenden.

Der er masser af potentiale i den britiske EU-modstand: Den er i hastig vækst og er politisk bred og rækker dybt ind i både Labour og fagbevægelsen, understreger Karen Sunds fra Kommunistisk Partis EU-udvalg.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Til sommer får de britiske vælgere sandsynligvis mulighed for at stemme om, hvorvidt de vil fortsætte i EU – eller om Storbritannien skal meldes ud af EU. 

Det er en vigtig afstemning, ikke kun i Storbritannien men også for den konsekvente EU-modstand herhjemme. Det blev understreget på Kommunistisk Partis EU-konference i lørdags, som samlede omkring 50 aktive fra partiets afdelinger rundt om i landet. 

>> LÆS OGSÅ: Kommunister vil udfordre DF i EU-debatten

– Den britiske afstemning sætter den helt rigtige dagsorden - nemlig hele spørgsmålet om at komme ud af EU. Vi skal trække den britiske debat til Danmark og bruge den til at også herhjemme til at rejse samme krav, sagde Karen Sunds, der sidder i EU-udvalget i Kommunistisk Parti og var en af oplægsholderne på konferencen.

Hun understregede, at den britiske modstand ikke kun består af konservative og højre nationalister, men er politisk bred, og i stærk vækst.

Blandt de nye, brede kræfter er paraplyorganisationen Leave EU, som har tilslutning fra mere end 400.000 briter, og Labour Leave og Trade unionists against the EU, som samler EU-modstandere i fagbevægelsen.

– Her er et kæmpe potentiale. Der findes gode folk i Storbritannien, som vi kan invitere til Danmark og turnere rundt med og holde oplæg, der sætter spørgsmålet om udmeldelse på dagsordenen, opfordrede Karen Sunds.

På EU-topmødet den 17.-18. februar ventes EU og Storbritannien at indgå en aftale, der giver Storbritannien nogle særordninger i forhold til arbejdskraftens frie bevægelighed og euroen. Herefter ventes en afstemning i juni eller juli.

– Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, kan vi ikke overvudere betydningen af det. Det vil få afgørende betydning for EU's videre proces, påpegede Karen Sunds.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2016 - 09:27   10. feb. 2016 - 09:44

EU-modstand

ml@arbejderen.dk