16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Første festival for animationsfilm i Danmark

Film

Første festival for animationsfilm i Danmark

Festivalen for animationsfilm for voksne, VOID 2016, var en succes. Filmfestivalen blev afholdt i Cinemateket med 20 film fra 14 forskellige lande.

Instruktøren Bill Plympton deltog meget aktivt i festivalen, og han var til stede ved diskussion under seks forestillinger.
FOTO: Jacob Hansen, VOID
Bill Plympton nåede også at afholde en Masterclass på Filmskolen under VOID Festivalen for animationsfilm.
FOTO: Jacob Hansen, VOID

Med VOID Animationsfilmfestivalen har vi for første gang i Danmarkshistorien fået film festival med at animationsfilm for voksne. Vi behøver ikke længere at skulle nøjes med video-eller dvdfilm set på alt for små skærme. Nu kan vi opleve spændende, vanvittige, flotte, poetiske, uhyggelige og romantiske animerede film på det store lærred.  For vi ved det jo godt: Filmen skal ses i biografen!

Nu kan vi opleve spændende, vanvittige, flotte, poetiske, uhyggelige og romantiske animerede film på det store lærred.

Der var vrimlende fyldt i Cinemateket i disse fem dage, mens filmfestivalen løb af stabelen med mere end 20 forskellige voksenspillefilm fra 14 forskellige lande. Der var mulighed for at træffe den berømte, satiriske Bill Plympton fra USA, der kom med seks spillefilm og mange kortfilm.

Flasket op med Disneys film

Vi er flasket op med Disney-tegnefilm, men de fleste af dem er for børn. PIXARs film er også for børn. Herhjemme i Danmark skabte Jannik Hastrup for mange år siden en voksen-tegnefilm. Filmen byggede på H.C. Andersens fortælling Skyggen.

Reklamefilmen har brugt animationsfilm flittigt. Der er intet i vejen med mediet, men potentialet er ikke blevet udnyttet, og det er jo utallige muligheder i netop dette medie. Melies, fransk filmpioner, så det allerede for mere end 100 år siden. Raul Garcia fra Luxemborg demonstrerer det på uhyggeligste vis i sin filmatisering af Edgar Allan Poes klassiske gyserhistorier,”Extraordinary Tales”, fra 2014.

Begejstrede møder med instruktørerne

Bill Plympton deltog meget aktivt i festivalen, og han var til stede ved diskussion under seks forestillinger. Han nåede også at afholde en Masterclass på Filmskolen. Hans mere eller mindre vanvittige film har aldrig været oppe i danske biografer, og de kan slet ikke vises i USA, da der både er meget sex og vold i dem. De er grumme, satiriske, humoristiske, fandenivoldske og absolut ikke for børn. Der var næsten udsolgt til alle hans forestillinger, og folk stod i lange køer bagefter for at få et håndtegnet kort eller købe en dvd. Ingen tvivl - han var en kæmpesucces.

To andre instruktører havde fået tid til at komme forbi og fortælle om deres film. Det var interessant at møde franske Simon Rouby, der fortalte om baggrunden for sin film ”Adama”, der foregår i Mali, Senegal og Verdun under Første Verdenskrig.

Inspiration fra krigsveteran

Da 12-årige Adamas bror sælger sig som soldat til de hvide, føler han at traditionen kræver, at han henter broderen hjem. Adama forlader den frodige grønne dal ved Bandiagara-falaisen, kæmper sig gennem tørre stepper og lister ombord i et troppeskib til Frankrig. Filmen er optaget på en nedlagt filmskole på den franske ø, Reunion. Den er computeranimeret og har kostet 3.8 millioner franc.

Instruktøren Simon Rouby havde ladet sig inspirere af et interview med en af de sidste soldater fra Første Verdenskrig. Med filmen ”Adama” mente at instruktøren, at han kunne bøde lidt på de mange problemer, som der stadigvæk findes efter kolonitiden.  Med undertegnedes kendskab til forholdene i Vestafrika, vil jeg tillade mig at tvivle.

Forhåbentlig en festival igen til næste år

Det kunne have været interessant, at tale med Hur Burn-wook fra Sydkorea for at forstå, hvad der politisk ligger bag hans grumme og meget voldelige film, ”On the White Planet”. I filmen er en lille dreng blevet født brun af hvide forældre, på en planet hvor farver er forbudt. En lille strålende blågrøn blomst tværes ud under en barnesko. Nu kan pigen hun gå hjem og få ros af sin mor! Vores lille hovedperson kæmper for sit liv i et benhårdt apartheidsamfund! En uforglemmelig voksenfilm.

Efter denne succes af en filmfestival må der komme en nummer to. Det ville være godt, hvis festivalen kunne få råd til at invitere flere instruktører.

Se filmanmeldelse fra VOID Festiavlen:

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. feb. 2016 - 10:50   18. feb. 2016 - 12:26

Reportage

Karen Hammer
Anmelder
VOID Festivalen

VOID International Animations Film Festival

København 2016. 27.-31.januar