Jordskokken er lidt besværlig at have med at gøre. Den gror som ukrudt, men kræver en del arbejde at tilberede til lækker mad. Så normalt er det kun noget man spiser et par gange om året. Mine jordskokker står på nordsiden af drivhuset og lige op ad hækken. Det er ikke det ideelle sted, men her var der plads.
Smagen er meget forskellig alt efter om de spises rå eller kogte. Den rå jordskok i salat er nøddeagtig og sød i smagen. Medens smagen af den kogte er mildt og lidt skovbundsagtig.
Da vi overtog kolonihaven var der et helt bed af dem. Nogle knolde blev flyttet hen, hvor de står i dag. Og de giver nogle knolde om året. Nok til en gang suppe. Selv om vinteren og i snevejr kan man grave dem op, da de ikke tager skade af frosten.
Indianermad
Indianerne i det nordøstlige Nordamerika har dyrket dem i århundreder, men det formodes, at de stammer fra det mexicanske højland. I 1603 blev de opdaget i Cape Code i Massachusetts af den franske opdagelsesrejsende Samuel de Champlain. Det fortælles, at franske nybyggere i området havde overlevet strenge vintre ved at spise knoldene. Den kom til Paris i 1612, og dyrkningen af den bredte sig langsomt til Centraleuropa. Det er ikke mere end godt 50 år siden den blev almindelig kendt og dyrket i Danmark.
Uhåndterlige knolde
Jordskokker er meget nøjsomme. Kan gro det samme sted år efter år uden de store problemer. De bliver ikke syge af det. Men hvis man vil have større knolde, så er det en god idé at give dem lidt gødning. Selve planten har stængler, der bliver op til 2-3 meter højde, og har gule blomster. Alt efter sorten kan de blomstre tidligt, medens andre kun lige har antydning af få blomster sidst på sæsonen. Her ser man, at de er i familie med solsikker.
De spiselige knolde er knortede og svære at gøre rene. Den bedste metode er at skrubbe alt jord og sand af dem. Men det kræver meget omhu. Selv den mindste rest jord vil knase mellem tænderne. Man kan også forsøge at skrælle dem. Men så får man ikke meget ud af den enkelte knold.
Smagen er meget forskellig alt efter om de spises rå eller kogte. Den rå jordskok i salat er nøddeagtig og sød i smagen. Medens smagen af den kogte er mildt og lidt skovbundsagtig.
Jordskokkesuppe med kammuslinger
Man kan lave en god suppe af jordskokker. Mange opskrifter er med fløde, men det synes jeg ikke er nødvendigt. I sig selv giver de en cremet konsistens og smag. Min jordskokkesuppe bruger jeg som forret, hvor den indgår i en større middag, så der skal ikke bruges ret meget per person. Her er en opskrift på fire små portioner.
250 gr. jordskokker
250 gr. kartofler
2 dl fiskefond (evt. fra terning)
Lidt salt
4 friske kammuslinger
Evt. 4 skiver bacon
Skrællekartofler og rensede jordskokker skæres i mindre terninger. Koges i fiskefonden ca. 20 minutter til de er godt møre. Skal evt. spædes med vand, så de er helt dækket af væske. Det hele blendes til en ensartet suppe. Smages til med salt, hvis fonden ikke har givet salt nok.
Kammuslinger steges på en pande i ca. 1 minut på hver side.
Suppen anrettes i en lille dyb tallerken. Læg kammuslingen i bunden og hæld suppen over. Kan evt. pyntes med lidt knust sprød bacon, og spises med et stykke flute til.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278