22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den positive invasion

Filmmanden Michael Moore

Den positive invasion

Dokumentarinstruktøren Michael Moore’s nyeste film ”Where to Invade Next” handler om alt det positive i Europa, som USA kunne lære af.

Michael Moore får altid stillet tingene på hovedet i sine film til gavn for eftertænksomheden. I hans øjne har USA den frieste forfatning, men det mest ufrie samfund.
FOTO: Scanbox
1 af 1

Filmmanden Michael Moore har bedt generalerne i Pentagon om at holde en pause med nye invasioner. For USA har ikke vundet en eneste krig eller invasion siden Anden Verdenskrig. Krigene i Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan, Libyen er alle slået fejl og har kun vendt tingene til noget værre.

Moores intention er kort sagt at ville plukke blomsterne og lade ukrudtet blive tilbage.

Mens generalerne holder pause, vil Michael Moore selv lave invasion i Europa og forsøge at finde det positive dér og tage det med tilbage til USA.

Moore vil ikke skyde nogen, han vil ikke stjæle olie, han vil kun høre om nogle af de kerneområder i Europa, som kunne gøre USA til et bedre land at leve i. Hans intention er kort sagt at ville plukke blomsterne og lade ukrudtet blive tilbage.

Således besøger Michael Moore en arbejdsplads i Italien og hører, at de ansatte "kun" arbejder 37 timer om ugen, samt fri to timer midt på dagen til at spise frokost. Ved bryllup får de 15 dages ekstra ferie og hvert år en måneds ekstra løn.

Den høje arbejdsløshed i Italien fortæller han ikke om, ligesom han heller ikke kommer ind på en række andre problemer i Italien. For som han siger: "Problemerne får folk jo næsten daglig at se på tv, og jeg har bare ønsket at vise det positive ved netop den arbejdsplads, som jeg besøgte."

Sådan kører Michael Moore hele sin dokumentarfilm. Utallige er eksemplerne.

I Slovenien har man gratis undervisning på universiteterne. Det har så medført at en lang række unge amerikanere studerer her, og fordi de aldrig ville have haft råd til dette hjemme i USA.

Den ene gang efter den anden er Michael Moore målløs, og han bliver så dejlig opstemt af alle de gode tiltag, som uden de store problemer kunne indføres i USA. Mener han. 

Moore manipulerer

Michael Moore er utroligt manipulerende.

Sådan har det også været i Michaels Moores tidligere film, hvor han har revset USA stort set på alle fronter. Men nu har han altså valgt at finde alt det positive og gode rundt om i Europa. Han mener, at han derved er ligeså så samfundsomvæltende som i sine tidligere film.

Selv siger Michael Moore i en pressemeddelelse:
 "Måske har jeg bare fundet en anden måde at være samfundsomvæltende på og arbejdet med den vrede, jeg føler over tilstanden i mit land. Men jeg har aldrig været kynisk, for det opfatter jeg som en anden form for narcissisme. Jeg tror på det gode i mennesket; at de fleste har en samvittighed, at de ved, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad der bør gøres ved det."

 

18. apr. 2016 - 21:15   21. apr. 2016 - 15:59

Film

Jørgen Melskens
Anmelder
5

Where to Invade Next. Instruktør: Michael Moore. Har haft premiere.

Tidligere film:

Kapitalisme - en kærlighedshistorie (2009)

Sicko (2007)

Fahrenheit 9/11(2004)

Bowling for Columbine (2002)