På mandag tager Østre Landsret stilling til, om 23 irakiske torturofre kan få deres erstatningssag prøvet ved en dansk domstol - eller om sagen er forældet.
Irakernes advokat, Christian Harlang er ikke i tvivl: Sagen er ikke forældet, og irakerne skal have lov til at få deres sag prøvet.
Tortur er så alvorlig en forbrydelse, at den ikke forældes.
Christian Harlang, advokat
– Tortur er så alvorlig en forbrydelse, at den ikke forældes. Danmark er forpligtet af internationale konventioner til at sikre, at tortursager kommer for en domstol og bliver efterforsket, siger Christian Harlang til Arbejderen.
Retssag fem år undervejs
Hvis irakerne får medhold i, at sagen ikke er forældet, kan den egentlige retssag begynde - som skal tage stilling til, om den danske stat har et medansvar for den tortur, som irakerne har været udsat for.
På anklagebænken sidder den danske stat og dansk militær, som i november 2004 deltog i Operation Green Desert i Irak sammen med britiske og irakiske styrker. Under den storstilede operation blev 37 irakere anholdt og udleveret til den frygtede al-Jamiat politistation, hvor de blev udsat for tortur, herunder tæsk, elektrisk stød og såkaldt falanga, hvor ofret bliver hængt op, og fødderne slået til blods.
Irakerne har siden 2011 forsøgt at få deres sag prøvet ved en dansk domstol, men er systematisk blevet mødt med mørklægninger i dansk militær og juridiske forhindringer fra regeringens side.
Først hævdede Forsvarsministeriet, at irakernes sag var forældet. Så krævede ministeriet, at irakerne skulle stille med en garanti på 40.000 kroner hver for overhovedet at få lov til at føre sagen. Dette krav blev underkendt i Højesteret. Og i september sidste år tildelte Procesbevillingsnævnet irakerne fri proces til at føre sagen, fordi den er principiel.
– Sagen har verseret ved de danske domstole i fem år. Det er uanstændigt, at vores retssystem har tilladt, at statens advokat, kammeradvokaten, i årevis har kastet grus i maskineriet for at forhindre torturofe i at få oprejsning og erstatning. Jeg håber, at Østre Landsret har mod til at træffe en juridisk afgørelse og slår fast, at sagen ikke er forældet, så vi kan komme i gang med selve erstatningssagen, siger Christian Harlang.
Hvis Østre Landsret ikke giver irakerne medhold, er advokaten klar til at tage sagen til Højesteret.
FN: Tortur skal for domstol
Irakerne er blevet undersøgt af to retsmedicinske eksperter, der slår fast irakerne har været udsat for tortur.
FN's torturkomité anbefalede sidste år at den danske regering "... tager alle legale skridt for at sikre, at civile retskrav på baggrund af tortur og mishandling ikke underkastes nogen former for begrænsninger, der kan forhindre ofrenes mulighed for rehabilitering og erstatning".
FN's torturkonventions artikel 14 slår fast, at landene skal indrette deres retssystemer, så torturofre er sikret adgang til erstatning og oprejsning.
Herudover forpligter FN's Torturkonventions artikel 3 de danske myndigheder til at sikre en uafhængig og effektiv efterforskning af tortur.
Også Amnesty og Dansk Institut Mod Tortur - Dignity - bakker op om at irakernes tortursag bliver afprøvet ved en dansk domstol.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278